Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skidspåren i Borgå nöts flitigt: ”Skidåkning tar på hela kroppen och jag glömmer all stress”

Uppdaterad 05.12.2023 16:04.
Två män skidar i Kokon skidspår.
Bildtext Skidspåren i Kokon i Borgå är i flitig användning.
Bild: Anton Isaksson / Yle

Skidåkning är njutning. Medan en del tränar inför långlopp tar andra det med ro – en runda i skidspåret gör gott för både kroppen och knoppen.

Det enda Björn Ahlnäs önskar sig i julklapp är mera snö och bra skidföre. Han var väldigt glad för att snön kom tidigt i år och åker skidor så gott som dagligen.

– Det är en livsstil, jag har åkt skidor hela livet. Jag har varit med i många långlopp så jag kan inte sluta åka skidor.

Han plockade fram sina klassiska skidor redan i november och tog de första stavtagen i Humlaspåren. Att åka skidor ända till Holken är ändå en favorit då den slingriga rutten blir en fin naturupplevelse.

Björn Ahlnäs är glad, han har precis skidat klart.
Bildtext Björn Ahlnäs är glad för att man kan skida i Borgå också då det är snöfattiga vintrar och med natursnö blir det långa och bra spår.
Bild: Anton Isaksson / Yle

För tillfället samlar Ahlnäs på skidkilometer och tränar inför långloppet Marcialonga som är i Italien i slutet av januari. I mars åker han till långloppet Engadin i Schweiz.

– Jag har åkt Vasaloppet tjugo gånger, varav ett lopp var i Kina, så nu samlar jag på andra långlopp i stället.

Skidåkning är till för att njuta

Sami Luiskari byter till skidpjäxor och plockar fram sina skateskidor från bakluckan. Innan han skidar i väg på sitt favoritspår tankar han ännu energi i form av en karelsk pirog.

– Skidspåren här i Kokon är jättebra. Det är säkert också de som prepareras först. Jag brukar ta några rundor i Humla också men eftersom jag bara kör med fristil är Kokonspåren bäst och de har lämpligt med uppförsbackar.

Han försöker få ihop 1 500 kilometer varje vinter.

– Det är som en tävling för mig själv. Det har blivit en vana att räkna kilometrarna.

Sami Luiskari skidar fristil, han kommer med fart i en kurva.
Bildtext Det bästa med skidåkning är den mentala biten, anser Sami Luiskari.
Bild: Anton Isaksson / Yle

Tävlingar och långlopp är ingenting för Luiskari. Skidåkning är till för att njuta.

– Att staka sig fram i ett vintrigt landskap i skogen är som terapi för själen. Jag har åkt skidor i flera år och tycker att det är en bra träningsform då hela kroppen får jobba. Dessutom glömmer jag all stress från jobbet.

Han betonar att den mentala biten är det bästa med skidåkning.

Här kan du åka skidor i Borgå

Första skidspåret i Kokon på en dryg kilometer blev klart 1.12. Snöproduktionen är fortfarande i gång och småningom blir spåren längre. För tillfället går det att åka skidor i fristil runt Hammars idrottsplan.

I Humla och Holken flyttas belysningsstolparna och arbetet ska vara klart 15.12. Under den tiden är belysningen mot Humlastugan inte på.

Jonasbackens tre kilometer långa konditionsbana är öppen för både skidåkare, cyklister och fotgängare. Konditionsbanor är belysta klockan 5.45–22.15.

I Kerko man åka skidor i fristil. Kerkkoon urheilijat sköter om banorna.

På fältet mittemot Sannäs gård sköter Sannäs uf om spåret.

Du kan se när skidspåren senast är preparerade i Borgå stads tjänst.

Luiskari inledde skidsäsongen för några dagar sedan.

– Jag var sjuk i slutet av november då det redan fanns ett kort spår så jag blev nästan lite stressad då jag inte kom i väg för att åka skidor.

Sami Luiskari tycker att skidspåren i Borgå är fantastiska och han vill skicka ett stort tack till Borgå stad och de som preparerar spåren.

– Jag har åkt skidor i Borgå sedan 2000 och under de senaste tre, fyra åren har spåren blivit otroligt bra och utvecklats till det bättre. Jag är tacksam för att Borgå satsade på snökanoner och ett förstasnöpår.

Diskussion om artikeln