Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya näringslivsdirektören: ”Raseborg har ett bra läge för både investeringar och turism”

En man i kostymjacka och skägg ser in i kameran.
Bildtext Sebastian Risku från Helsingfors är näringslivsdirektör i Raseborg.
Bild: Privat

Sebastian Risku är Raseborgs stads första näringslivsdirektör. Han säger att han tar med sig ett stort kunnande vad gäller samarbete med näringslivet till det nya jobbet.

Fullmäktige i Raseborg valde på måndagskvällen (4.12) Helsingforsbon Sebastian Risku till ny näringslivsdirektör. Trettiofem personer hade sökt tjänsten.

Sebastian Risku sökte jobbet eftersom han tycker att tjänsten är mångsidig.

– Raseborgsområdet är jätteintressant och det ska bli roligt att komma och bygga framtiden med ett bra team i ett mångsidigt område som har möjligheter till tillväxt.

Jag har jobbat med kollektivtrafik de senaste åren, så jag har säkert nytta av det i mitt nya jobb

Sebastian Risku

Risku anser att Raseborg har bra logistiska möjligheter vilket i sin tur leder till tillväxt.

– Karis, Fiskars och Ekenäs är intressanta områden nära huvudstadsregionen och Hangö finns i närheten med sina logistikmöjligheter. Raseborg har ett bra läge för både investeringar och turism.

Den nya tjänsten innebär att Sebastian Risku bland annat ska samarbeta med näringslivet, turism, marknadsföring, kollektivtrafik och invandrartjänster.

– En av de mer utmanande delarna av jobbet blir att leda arbetet inom sysselsättningstjänster. Där sker stora förändringar i framtiden när kommunerna tar över arbets- och näringslivstjänsterna.

Vad ska Raseborg göra för att locka till sig företag som i sin tur skapar jobb?

– Det är viktigt att ha en positiv dialog med näringslivet, vara positiv och skapa nya möjligheter och hitta nya lösningar. Jag vill ta med mig möjligheter till samarbete vilket främjar regionens framgångar i fortsättningen.

Sebastian Risku är Raseborgs första näringslivsdirektör

8:55

Sebastian Risku säger att han har lång erfarenhet av att skapa samarbete via sina jobb inom VR och Finnair.

– Jag har jobbat i Vasa, Uleåborg och Jyväskylä och haft starka kontakter med näringslivet på orterna. Jag har jobbat med tillgänglighet och kollektivtrafik de senaste åren, så jag har säkert nytta av det i mitt nya jobb.

Diskussion om artikeln