Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Minister Essayah till utblottade pälsfarmare: ”Ni behöver inte betala fodret själva till era dödsdömda djur”

pälsfarm
Bildtext Fodertrucken måste kunna fortsätta köra ut mat åt de pälsdjur som ska destrueras.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Kön är lång till avlivningspatrullen men i en intervju för Svenska Yle säger Sari Essayah att myndigheten ska ta foderkostnaden.

Kassakris råder på flera av de pälsfarmer där det hittats spår av fågelinfluensan. För de här farmerna väntar avlivning men just nu har de aktiva avlivningspatrullerna så mycket arbete att det är flera veckors kö. Och under tiden måste djuren få mat.

I normala fall skulle pälsningen vara gjord och då skulle enbart avelsdjuren finnas kvar på farmen. Vi har pratat med en drabbad farmare. Han säger att han normalt skulle klara sig på omkring 300 kilo foder så här års. I stället måste han ut med 1,7 ton då alla djuren finns kvar.

66 farmer har fått dödsdomen

Av landets drygt 400 farmer har 66 hittills fått veta att de har fågelinfluensaviruset eller antikroppar.

Av dem finns 13 i svenska Österbotten, bland annat i Kronoby, Nykarleby, Vörå och Jakobstad.

Nu säger Jord- och skogsbruksministern Sari Essayah (Kristdemokraterna) till Svenska Yle att farmaren inte ska behöva lida ensam i sådana här situationer:

– I konkreta termer handlar det om att köpa foder om farmarna inte kan göra det själva. Vi kan inte lämna det så att djuren inte har mat. Är det så allvarligt på farmen så måste ni kontakta Livsmedelsverket. De är beredda att hjälpa, säger Sari Essayah.

Vi kan inte lämna det så att djuren inte har mat

Sari Essayah
Sari Essayah katsoo kameraan ja hymyilee.
Bildtext Enligt Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah finns närmare 10 miljoner euro vikta för ersättningar.
Bild: Inger-Elle Suoninen / Yle

Ett dilemma för de 66 farmer som hittills fastnat i Livsmedelsverkets viruskartläggning är att de inte kunnat pälsa normalt. Direkt när skinnen är överlämnade till auktionsbolaget Saga Furs så brukar farmaren nämligen få ut ett förskott i form av en andel av det väntade försäljningspriset. Särskilt nu när många farmer gått dåligt länge så är förskottet efterlängtat.

Men det här blir de drabbade farmerna också utan. I stället kommer de att ersättas för de tvångsdödade djuren. Enligt Sari Essayah finns 8–9 miljoner euro vikt för detta i den senaste tilläggsbudgeten.

man i munskydd på pälsfarm
Bildtext Pedersörebon Mikael Knuts är en av de drabbade farmarna som vi träffat tidigare.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Var är då de pengarna? Enligt minister Essayah kom de första ansökningarna om ersättning i början av november, alltså för ungefär en månad sedan.

– Det finns pengar att betala ut. Men det har funnits olika åsikter om ersättningsnivåerna.

Är det här en politisk fråga?

– Nej, inte politisk men pälsförbundet Fifur har varit med i diskussionen. Det är ganska lätt att komma överens om ersättningsnivån för de vanliga djuren men frågan är hur de mer värdefulla avelsdjuren ska ersättas. Här har åsikterna varit olika.

Det finns pengar att betala ut. Men det har rått olika åsikter om ersättningsnivåerna

Sari Essayah
rävar i pälsfarm
Bildtext Fågelinfluensan gör att flera hundra skugghus kommer att tömmas på djur den här vintern.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Sari Essayah beskriver situationen som svår särskilt för yngre farmare.

– De kan ha investerat mycket och kan ha stor lånebörda och dessutom ingen möjlighet att ta andra jobb.

Hon säger sig ändå måna om pälsbranschen och ett tecken på det är den förordning hon skriver på under tisdagen. Den ger en möjlighet att skona avelsdjuren på de drabbade farmerna, något som branschen har frågat efter i veckor nu.

– Det kan ske under mycket strikta krav. Det blir alltså möjligt att lämna avelsdjuren trots att de övriga ska dödas, säger Essayah.