Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbobon Paiwand Zahid är bjuden till slottsbalen tack vare sitt hjältedåd: ”Vilken ära!”

Uppdaterad 06.12.2023 23:58.
Paiwand Zahid berättar om att bli bjuden till slottsbalen.

Tisdagen den 29 augusti ställde sig Paiwand Zahid mellan gärningsmannen för ett knivattack i Åbo centrum och en äldre man. Därför är han nu bjuden att fira självständigheten på slottet.

För Zahid kom ändå inbjudan som en överraskning. Han säger att det är något han aldrig ens hade drömt om att skulle hända.

– Det känns bra. Vilken ära att få träffa president Sauli Niinistö och fira självstädighetsdagen med veteranerna. Det är tack vare dem vi har ett land som heter Finland, säger Zahid.

Zahids föräldrar är Kurder vilka saknar ett eget hemland. Därför värdesätter han också Finlands självständighetsdag så mycket.

– Vi är också ett demokratiskt land. Det är det inte alla som är, säger Zahid.

Till Paiwand Zahids förberedelser inför självstädighetsbalen har fracken varit högst på listan. Resten tänker han ta i stunden.

– Jag vet ännu inte vad jag ska säga till presidentparet, men jag tänker nog hålla det kort. Det är många andra där i kön och jag vill visa hänsyn till dem, säger Zahid.

Paiwand Zahid intervjuades på Slottsbalen av Nicke Aldén: "Min största inspiration är min pappa" - Spela upp på Arenan

Civilkurage med beaktan för den egna säkerheten

Hur vågade då Paiwand ingripa i den mycket hotfulla situationen?

Zahid har tränat och tävlat i brasiliansk jiu-jitsu i Ekenäs, där han vuxit upp, så han vågade ställa sig mellan gärningsmannen och den äldre mannen. Han höll sedan kvar gärningsmannen tills polisen hann på plats.

Zahid säger själv att en sådan handling kändes naturlig för honom.

– Jag kände att det var min skydlighet att göra så. Jag hoppas också att andra män känner den sortens skyldighet att ingripa. Men bara om man känner att man kan. Den egna säkerheten ska nog komma först, säger Zahid.

Zahid känner en viss oro för sina anhöriga gällande säkerheten på gatan.

– Straffen i Finland för den här sortens brott brukar vara rätt korta och psykopater finns det överallt. Jag är inte rädd för min egen del, men nog för mina anhöriga.

Nu i efterhand tänker Zahid att han nog skulle agera precis som han gjorde om liknande hände igen.

Paiwand Zahid berättar om händelseförloppet i Åbo centrum den 29 augusti.

Artikeln uppdaterades med ett videoklipp från Slottsbalen.

Diskussion om artikeln