Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kapellby skola i Lappträsk röstar fram en lucia – lär barnen om demokrati

Övningarna inför luciadagen är i gång i Kapellby skola.

På luciadagen är det alltid fyrorna i Kapellby skola som uppträder med ett luciaprogram. Alla är med, men vem som ska vara lucia bestämmer klassen själv.

Enligt Svenska Yles luciaenkät firar nästan alla finlandssvenska skolor lucia på något sätt. Det allra vanligaste sättet att välja vem som ska vara lucia är en utlottning, men i Östnyland ordnas omröstning i en tredjedel av skolorna.

En av skolorna där lucia röstas fram är Kapellby skola i Lappträsk. Fast just i år blev det ingen omröstning.

– Ingen annan ville vara lucia förutom jag, så jag blev lucia, säger Matilda Nygård ivrigt.

En flicka i lockigt hår ler.
Bildtext Matilda Nygård är lucia i år i Kapellby skola.
Bild: Atte Henriksson / Yle

Hennes klasskamrat Ella Fabritius berättar att hon redan varit lucia i både kyrkan och i dagis, så det var inget som intresserade henne i år.

Skulle det ha blivit omröstning skulle det förstås ha varit mera spännande, funderar Matilda Nygård. Arvid Liljeström tänker att det kan vara ganska jobbigt om många får samma antal röster.

Vanligtvis är det ändå en omröstning, men det brukar gå lugnt till och eleverna finner sig i resultatet.

– Det är demokratiskt att eleverna själva sinsemellan får välja. Lappträsk är med i Unicefs modell Barnvänlig kommun, där barnen är delaktiga i beslutsfattandet. Omröstningen är en del av det, säger skolföreståndare Ann-Mari Koivula.

En kvinna i ylletröja spelar piano.
Bildtext Skolföreståndare Ann-Mari Koivula ackompanjerar luciatåget på piano.
Bild: Atte Henriksson / Yle

Det handlar om en sluten omröstning där barnen får en lapp framför sig på vilken de skriver ett namn. Sedan räknar Koivula rösterna.

I Kapellby skola får också pojkarna ställa upp som lucia ifall de vill. Men ännu har det inte funnits frivilliga.

– Det är en tradition att det är en flicka, så det skulle kännas konstigt om det var en pojke. Jag vill inte heller lära mig fler sånger och sjunga solo, svarar Arvid Liljeström på frågan om varför han inte ville vara lucia.

Övningarna inför luciadagen har börjat nästan en månad före själva uppträdandet. Eleverna uppträder med flera sånger och har memorerat texter.

Två pojkar, två flickor och en lärare prövar kläder inför luciadagen.
Bildtext Årskurs fyra består av tre flickor och fyra pojkar. På bilden Arvid Liljeström, Lars Hoffström, Ann-Mari Koivula, Minea Lindholm och Ella Fabritius.
Bild: Atte Henriksson / Yle

– Jag brukar säga att alla är lika viktiga och alla ska synas precis lika mycket. Fast det finns en lucia med lite fler ljus i håret, men de andra flickorna har lingonriskransar i håret.

På programmet står också ett besök i den finska skolan Hilda Käkikosken koulu, och då det varit möjligt ett besök på vårdhemmen i Lappträsk.

Speciellt besöket i den finska skolan oroar en del av eleverna.

– Det kan hända att de skrattar åt oss och har ljud, de förstår ju inte vad vi sjunger, säger Arvid Liljeström som ser mera fram emot ett besök i vårdhemmet.

Tre pojkar klädda i stjärngossens hatt och stav.
Bildtext Kendrick Naftal, Lars Hoffström, Arvid Liljeström och August Lund (saknas från bilden) uppträder med klassikern Staffan var en stalledräng.
Bild: Atte Henriksson / Yle

Ann-Mari Koivula menar ändå att deras besök i den finska skolan tagits väl emot, och att de vet att det är en viktig tradition för finlandssvenskarna.

– Jag har inte sett något behov av att modernisera hur vi firar lucia. Luciaföljet är en viktig finlandssvensk tradition som vi försöker hålla fast vid och föra vidare till nya generationer, säger Koivula.

Klockan nio onsdagen den 13 december är det dags att ställa sig på scenen framför hela Kapellby skola, vårdnadshavare och alla intresserade.

– Det kommer att vara ganska roligt, men samtidigt ganska nervöst. Men sedan då man väl står där är det jätteroligt, summerar Ella Fabritius hur hon tror att det kommer att kännas på luciadagen.

Kapellby skola i Lappträsk, barn springer runt i snön.
Bildtext Kapellby skola i Lappträsk har i år 70 elever.
Bild: Atte Henriksson / Yle