Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Märklig avslutning på Nations League: Skottland åkte på en 0–6-förlust – spelarnas OS-dröm hade levt om matchen slutat 0–7

Nicola Docherty och Georgia Stanway spelar fotboll.
Bildtext England visste att målskillnaden lär fälla avgörandet och gick på offensiven mot Skottland.
Bild: Colin Poultney/ProSports/Shutterstock/All Over Press

Storbritanniens fotbollsdamer kommer inte att vara med i sommar-OS 2024. England vann matchen mot Skottland med 6–0, men det räckte inte till för att ta hem gruppen i Nations League.

Fotbollsdamernas Nations League-gruppspel har avslutats och nu står det klart att Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Spanien får spela om de två OS-platserna som står på spel i Europa.

De fyra lagen tog hem grupperna i A-ligan och avancerar till finalskedet i februari. Semifinalvinnarna får förutom en finalplats även en OS-biljett. Om värdnationen Frankrike går till final får också bronsmatchens vinnare en OS-plats.

A-gruppen en nagelbitare

Det var märkliga förutsättningar i A-ligans A-grupp, där England och Nederländerna på tisdagskvällen var ute efter gruppsegern. På förhand hade det bestämts att England kvalar om en OS-plats för Storbritanniens räkning.

Inför den sista omgången hade Nederländerna och England lika många poäng. Det stod klart att målskillnaden vid behov fäller avgörandet och där hade Nederländerna (+4) fördel mot England (+1).

Till saken hörde att England mötte Skottland i den sista omgången.

För Skottland var matchen i sig betydelselös, men om England hade lyckats vinna stort och säkrat förstaplatsen i gruppen – och senare vunnit Nations League-semifinalen – hade skotska spelare fått möjligheten att spela OS i Storbritanniens tröja.

För tre år sedan bestod Storbritanniens OS-lag av engelska spelare med undantag av två skotska och en walesisk spelare.

Grupp A
LagMålskillnadPoäng
1. Nederländerna14–612
2. England15-812
3. Belgien7–108
4. Skottland3–152

England ledde matchen mot Skottland med 5–0 efter 50 minuter. Samtidigt stod matchen Nederländerna–Belgien 1–0.

De två matcherna bjöd på tre stopptidsmål: England utökade till 6–0 på tilläggstid, medan Nederländernas Damaris Egurrola såg till att 2–0 förvandlades till 4–0.

Nederländerna fick lite extra tid att ladda för det avgörande 4–0-målet. Belgien gjorde nämligen ett sent målvaktsbyte efter Nederländernas 3–0-mål då Diede Lemey ersatte Nicky Evrard mellan stolparna.

Resultaten innebar att Nederländerna tog hem gruppen med minsta möjliga marginal. Om Nederländerna bara hade vunnit med 3–0 hade England vunnit gruppen – och de skotska spelarna behållit möjligheten att spela OS.

Resultat

England–Skottland 6–0 (4–0)
13' Alex Greenwood 1–0
38' Lauren James 2–0
39' Lauren James 3–0
45+1' Bethany Mead 4–0
49' Francesca Kirby 5–0
90+3' Lucia Bronze 6–0

Nederländerna–Belgien 4–0 (1–0)
34' Lineth Beerensteyn 1–0
54' Lineth Beerensteyn 2–0
90+1' Damaris Egurrola 3–0
90+5' Damaris Egurrola 4–0

Diskussion om artikeln