Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tuffa samtal men låga förväntningar – EU:s och Kinas ledning möts öga mot öga

Uppdaterad 07.12.2023 08:23.
Ett förhandlingsbord med Kinas och EU:s flagga grafiskt som ett pussel
Bildtext Svåra förhandlingar väntar då EU:s och Kinas ledare sätter sig vid samma bord under torsdagen.
Bild: IMAGO/IlluPics/ All Over Press

En av huvudfrågorna vid toppmötet i Peking är EU:s krav på mera balans i handelsrelationen till Kina. Man vill också att de kinesiska ledarna använder sitt inflytande på Ryssland för att få slut på kriget i Ukraina.

BRYSSEL Huvudpoängen i EU:s nya politik mot Kina är att unionen vill minska beroendet av landet, framför allt när det gäller kritiska råvaror, men ändå inte frigöra sig helt från världens näst största ekonomi.

Att EU har ett handelsunderskott på nästan 400 miljarder euro är ett resultat av att Kina har haft tillgång till den europeiska marknaden för både export och investeringar, medan europeiska företag inte har haft samma tillträde till den kinesiska marknaden.

– Europa är öppet för konkurrens, inte för underbudspolitik. Vi måste försvara oss mot orättvisa metoder, sa kommissionsordförande Ursula von der Leyen i sitt stora linjetal i höstas då hon beskrev EU:s Kinapolitik.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell deltar i ett videomöte vid ett stort runt bord.
Bildtext Förra årets toppmöte mellan EU och Kina hölls på distans. Nu möts ledarna för första gången personligen sedan 2019.
Bild: Olivier Matthys / EPA

Kinesiska elbilsindustrin under lupp

Det är första gången på fyra år som EU:s och Kinas ledare möts personligen, och von der Leyen har rest till Peking tillsammans med Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell.

De ska hålla överläggningar i en lång rad frågor med den kinesiske presidenten Xi Jinping och landets premiärminister Li Qiang.

Det som tär på handelsrelationerna är bland annat att EU har inlett en utredning av kinesiska statsstöd till elbilsindustrin.

Subventionerna gör att Kina kan pressa ner marknadspriserna på elfordon, vilket EU starkt fördömer.

– Vi har verktyg för att skydda vår marknad, sa von der Leyen i en intervju för nyhetsbyrån AFP inför sin resa, men påpekade att man föredrar förhandlingsresultat.

Peking har på senare tid kommit med några försonliga gester, som att tillfälligt häva visumkravet för fem EU-länder.

Men även om Kina kan göra mindre eftergifter så tror bedömare inte på genombrott i de stora handelsfrågorna.

Kinas president och premiärminister diskuterar under folkkongressen
Bildtext Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Qiang är värdar för toppmötet.
Bild: EPA-EFE

Pekings relation till Moskva en central fråga

Förutom handelsförbindelserna är Kinas förhållande till Ryssland ett centralt ämne för delegationen från Bryssel.

– Vi behöver försäkra oss om att Kina inte hjälper Ryssland. Det är ett budskap vi kommer att förmedla, säger en EU-tjänsteman.

Det finns uppgifter om att kinesisktillverkade produkter och teknologi har varit viktiga bidrag till ryskt krigsmateriel och landets förmåga att klara av den ukrainska motoffensiven.

EU-ledarna väntas också kräva åtgärder mot 13 kinesiska företag som misstänks hjälpa Ryssland att kringgå sanktioner, med varningar om att företagen annars kan hamna på EU:s sanktionslista.

Man kommer också att uppmana Peking att använda sitt inflytande över Kreml för att få ett slut på kriget i Ukraina, och EU vill se ett större kinesiskt engagemang i Kievs fredsplan.

Människorättsfrågor och Taiwan

Från EU:s sida förbereder man sig också på att ta upp läget i Mellanöstern, liksom människorättssituationen i Hongkong och bland de utsatta uigurerna i Xinjiang, och den allt svårare konflikten mellan Kina och Taiwan.

Om diskussionerna också kommer att handla om Kinas samarbete med Finland angående sabotaget mot gasröret Balticconnector är inte känt.

De låga förväntningarna på genombrott i samtalen innebär att inget gemensamt uttalande väntas då diskussionerna har avslutats.

– Jag tror att vi måste vara rätt realistiska att det inte kommer att finns något enskilt ämne som kröner toppmötet, säger en EU-tjänsteman.

Diskussion om artikeln