Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu ska Borgå bevilja bygglov för nya Citymarket på Västra åstranden

En flygbild av byggnader vid en åstrand.
Bildtext Så här kan Keskos hybridbygge på Västra åstranden komma att se ut. Bygget är inskissat uppe till vänster på flygbilden.
Bild: Borgå stad, Kesko

Efter många år ser Keskos hotell- och stormarknadsprojekt i Borgå ut att bli av. Tillstånds- och tillsynsnämnden ska bevilja bygglov på sitt möte kommande vecka.

Kesko ansöker om bygglov för ett komplex i Konstfabrikens strandkvarter.

Byggnaden innehåller en stor enhet för K-Citymarkets dagligvaru- och specialhandel, en underjordisk parkeringshall, en lastningsgård för butiken, bostäder, ett hotell och en bastu.

”K-Citymarketprojektet i Borgå centrum har planerats i årtionden. Vi är glada att projektet nu har beretts till bygglovsskedet i tät växelverkan med Borgå stad”, säger Keskos områdesdirektör Mika Sivula i Borgå stads pressmeddelande.

Bostäder och parkering

Byggnaden ska innehålla 48 bostäder i storleken 25 till 97 kvadratmeter och 51 hotellägenheter i storleken 28 till 85 kvadratmeter.

Dessutom planerar Kesko 166 bilplatser i parkeringshallen som ansluts till Konstfabrikens parkeringshall och 320 cykelplatser på fastigheten.

Byggnaden kommer att vara tillgänglig.

”Det är en bra sak för hela Västra åstranden att byggandet av hybridbyggnaden framskrider. Byggandet följer den godkända detaljplanen, och byggnaden bidrar till att det blir nya bostäder och tjänster i Konstfabrikens område”, säger stadsutvecklingsdirektör Dan Mollgren.

Några undantag från detaljplanen behövs

I bygglovsansökan finns tre förslag om mindre undantag från detaljplanen. Förslaget till tillstånds- och tillsynsnämnden är att undantagen godkänns som villkor för bygglov.

Undantagen är att femte våningens yttre vägg sträcker sig till tomtgränsen, att täckta cykelplatser delvis placeras på ett område avsett för planteringar, och att tomtgränsen överskrids när byggnaden med hjälp av en trappuppgång kopplas till omgivningen vid Konstfabriken och Alexandersskvären.

Nämnden väntas klubba igenom bygglovet på sitt möte den 12 december.

Diskussion om artikeln