Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ulrikasborgsrättegången: Polisen anade oråd och ville göra husrannsakan genast efter att den åtalade anmält offret försvunnet

Uppdaterad 07.12.2023 13:46.
Av polisen avspärrade dörr.
Bildtext Polisen anade oråd efter att offret hade anmälts försvunnen och ringde på i lägenheten samma kväll.
Bild: Rosa Lehtokari / Yle

I rättegången mot den 49-åriga psykiatern, som åtalas för mordet på sin fru, hördes tre grannar och två poliser under förmiddagen. Vittnesmålen gällde timmarna före och omkring tidpunkten då den åtalade enligt åtalet flyttade kroppen till sin bil.

Det första vittnet för dagen var en yngre kvinna, som natten till den 17 december i fjol var på besök hos sin pojkvän, som bor i samma trappa som lägenheten där dådet ägde rum.

Offret ska ha bragts om livet natten mellan den 15 och 16 december, och den åtalade ska ha anmält henne försvunnen dagen därpå och flyttat kroppen till sin bil på morgonen den 17 december.

Vittnet sade sig ha hört ljud i omkring 20 minuter under efternatten som lät som att någon drog presenningar över golvet i våningen ovanför. Då hon steg upp för att gå till jobbet vid halv åtta hörde hon ljud som lät som att någon mycket högljutt släpade in saker i hissen. Hon hade tänkt gå och säga till om det och upplysa om att folk i huset ännu sover, men lät bli.

Strax före klockan 9 gick hon på jobb och då såg hon en man, som enligt åklagaren är den åtalade, med en pulka med ett stort bagage på. Hon hade tilltalat mannen och tyckte att han hade förefallit mycket lugn. Han hade gett henne en hjälpande hand för att hon skulle kunna kliva över pulkan.

Det andra vittnet, en man i samma hus, hade begett sig till butiken lite före klockan 9 för att köpa mat till sin katt. Han hade också sett den åtalade samt pulkan med en hoprullad matta ovanpå. Han hade frågat den åtalade om han håller på att flytta, varpå han fick svaret att det handlar om julstädning.

Då han kom tillbaka från butiken en kvart senare var mannen, pulkan och mattan fortfarande kvar på innergården. Då noterade han också en röd bil med öppen baklucka, men han kunde inte säga om något redan hade lastats in i bilens bagageutrymme.

Det tredje vittnet för dagen var en man som under natten hade kommit hem från en affärsresa och irriterat sig på att den röda bilen hade parkerats på gatan framför portgången, med bakluckan mot porten, så att ingen kunde komma förbi. Han noterade att bilen fortfarande var kvar efter klockan 9 på morgonen, men han hade inte sett vare sig den åtalade eller någon form av verksamhet kring bilen.

Poliser vittnade

Under förmiddagen hördes också två poliser. Vid 14-tiden fredagen den 16 december hade av dem hade tagit emot den åtalade gärningsmannens anmälan om att hans fru varit försvunnen sedan morgonen. Enligt polisen var mannen, med tanke på att frun var försvunnen, överraskande lugn då han gjorde anmälan.

Det föreföll som att den åtalade hade planerat väldigt noga vad han skulle säga, uppger polisen.

Den åtalades svåger, offrets bror, dök också upp och verkade mera uppjagad över försvinnandet. Han hade bland annat krävt att polisen beställer bildmaterial från ryska ambassadens övervakningskameror.

Poliskonstapeln noterade också att psykiatern blev besvärad av beskedet att svågern skulle komma dit.

Polisen började ana oråd och lite senare väcktes frågan om det fanns fog att göra husrannsakan i parets bostad. Slutsatsen blev att det inte fanns det, utan att polisen i stället skulle ringa på och höra om psykiatern frivilligt skulle släppa in dem, vilket han gjorde samma kväll.

Den andra polisen som hördes under torsdagen var den som ringde på lägenhetsdörren.

Enligt poliskonstapeln fick de komma en bit in i vardagsrummet, men den åtalade var väldigt mån om att polisen inte skulle kolla barnens rum, för att ta i beaktande att de var mycket oroliga. Det kunde polisen inte heller göra, eftersom de inte hade lov om husrannsakan.

Enligt polisen hade anhöriga till frun, bland annat hennes ex-make, besökt parets bostad under fredagen den 16 december utan att hitta offret.

De hade däremot noterat att mattan var försvunnen samt hittat blodspår på ett handtag i lägenheten. Polisen frågade den åtalade om mattan och blodspåren, men den åtalade sade sig ha trott att frun hade fört mattan någonstans och att blodspåren härstammade från en mindre flytt något tidigare.

Rättegången pågår till medlet av december

Den åtalade var inte på plats i rätten i dag heller.

I dag uttryckte åklagaren sin vilja att den åtalade 49-åringen är på plats under slutpläderingen, som är inplanerad till den 18 december.

49-åringen åtalas för mordet på sin fru och för grov stöld. Enligt åtalet har dådet skett natten mellan den 15 december och den 16 december i fjol. Enligt åklagaren slog mannen sin fru i huvudet med en ljusstake eller annat tillhygge i deras gemensamma familjebostad.

Artikeln korrigerades 7.12.2023 klockan 13.46 med att det var anhöriga, inte polisen som tidigare påstods, som upptäckte blodspåren och att mattan var försvunnen.