Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Timothy Kühn får Lovisas kulturpris 2023

Mångsysslaren Timothy Kühn är främst känd som ägare till restaurang Saltbodan och ansvarig producent för den nya musikfestivalen SaltFest.

Det är Lovisaborna som föreslår pristagaren som mottog 750 euro på självständighetsdagen.

I prismotiveringen nämns bland annat att Kühn flitigt skött arrangemang så att stadsborna och många turister under sommaren kunde njuta av högklassig musik gratis varje vecka. Det högklassiga kulturutbudet bestod av allt från söndagsjazz till konstverk och smekte sinnena hos personer i alla åldrar.

Dessutom påvisar återuppbyggandet av café-, bar- och restauranghelheten vid Skeppsbron efter branden i augusti 2019 en stor orubblighet och tro på framtiden.

Relaterat

Hangöbor kan föreslå vem som borde få kulturpris

Nu kan du ge förslag på vem som skulle vara värd Hangös kulturpris för sitt arbete för kulturen 2023.

Hangö stads kulturnämnd delar årligen ut kulturpris till en person, förening eller arbetsgrupp. Dessutom delas pris ut till årets unga kulturaktör, det vill säga till en person eller grupp i åldern 15–25 år.

Kulturpriset går till en person som har utvecklat Hangös kulturliv, skapat ny kulturverksamhet eller gjort staden känd. Kulturnämnden väljer vem som får priset på 1 000 euro.

Årets unga kulturaktör ska inspirera och fördjupa sig i sin konstform. Årets unga kulturaktör väljs av en jury som består av representanter från kulturnämnden, kulturverksamheten, ungdomsrådet samt ungdomsverksamheten. Priset är 500 euro.

Du kan lämna in förslag senast måndagen den 22 januari 2024.

Ge ditt förslag till exempel via e-post: cultura@hanko.fi

Åbokonstnären Jan-Erik Andersson fick kulturpris

Konstnären Jan-Erik Andersson tilldelades årets Pro Sculptura-medalj av Finska Skulptörförbundet.

I prismotiveringen står att Andersson har gjort sin karriär personlig och konstnärlig genom att kombinera arkitektur och bildkonst.

Till Anderssons mest kända verk hör konsthuset Life on a Leaf på Hirvensalo i Åbo, som var en del av konstnärens doktorsavhandling.

Huset är numera ett konstnärsresidens. Andersson bor själv i ett annat konsthus på samma tomt.

Nelli Nio får Borgå stads kulturpris 2023

Kulturpriset 2023 tilldelas bildkonstnär Nelli Nio för hennes förtjänster som bildkonstnär och särskilt hennes arbete med konstnärer som behöver särskilt stöd. Prissumman är 2 000 euro.

Nio har ansvarat för konstundervisningen och varit den bärande kraften i Ateljee Eivor ry i Konstfabriken i Borgå sedan år 2018. Ateljee Eivor främjar möjligheterna för konstnärer och konstskapare som behöver särskilt stöd att verka och bli uppmärksammade inom konsten på ett likvärdigt sätt.

Två kvinnor, en med långt vågigt rött hår och vit skjorta med svarta bollar, gult smycke och gul handväska, och den andra med ljus page, ljusrosa scarf och svart skjorta. De ser in i kameran och håller i en bukett och ett diplom.

Mångårig musiklärare och rektor belönas med Sjundeås kulturpris

Sjundeå musikförenings rektor Tarja Ryynänen får årets pris.

Bromarv skärgårdshamn

Nu ska årets raseborgare 2022 vaskas fram

Bromarv byaråd utsågs till årets raseborgare 2021.

Nu är det dags att föreslå vem som ska få Hangö stads kulturpris 2022

Kulturnämnden delar varje år ut ett kulturpris till en person, förening eller arbetsgrupp som har utvecklat Hangös kulturliv, skapat ny kulturverksamhet eller gjort staden känd.

Kulturpriset är 1 000 euro och nämnden väljer vinnare från förslag som allmänheten skickat in.

Staden delar också ut priset Årets unga kulturaktör till en 15–25-årig person eller grupp.

Förslaget på vem som ska få kulturpiset ska lämnas in senast 15.1, antingen via en elektronisk blankett eller till adressen cultura@hanko.fi.