Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nytt förslag till folkfestskrud för Havis Amanda: Hela statyn göms bakom träskivor

En skiss över människor som firar runt statyn Havis Amanda som skyddas med en träkonstruktion.
Bildtext Så här skulle det enligt en skiss kunna se ut då finländarna jublar över sina framgångar kring en skyddad Havis Amanda.
Bild: WSP

Hur Havis Amanda ska skyddas under folkfester är en svår nöt att knäcka. Metallburen som staden presenterade tidigare dög inte åt folket, men hur låter heltäckande skärmar i trä?

Havis Amanda är en kär symbol för helsingforsarna, men också någon att klättra på när landets framgångar i till exempel idrottstävlingar ska firas.

Staden har fått gnugga geniknölarna för att finna lösningar för hur den 115-åriga sköra bronsskulpturen av Ville Vallgren ska kunna skyddas från slitage, där hon står i den salta havsluften.

I våras tänkte staden sig en 5,5 meter hög metallkonstruktion. Helsingforsarna protesterade mot ”buren”, och staden rev av pappret i blocket och skissade något helt annat.

Nu presenterar staden och planeringsbolaget WSP en konstruktion som täcker statyn. Under folkfester ska en stålram och kraftiga, väderbeständiga fanérskivor monteras runt statyn.

Som tröst för publikens skönhetshungrande öga finns bilder av Havis Amanda på de sju skivorna, som mäter 5 meter på höjden.

Havus Amanda skulel enligt den här skissen skyddas av fanerskivor med bilder av statyn, som föreställer en kvinna.
Bildtext I den här versionen skyddas Havis Amanda av skivor. Tryckta avbildningar ger en vink om vem som gömmer sig inuti.
Bild: WSP

Statyn ska inte gömmas under valborgsfirandet

Skyddet ska enligt Helsingfors stad användas endast kortvarigt och vid behov, högst några dagar om året – och inte under valborgsfirandet.

Skyddet kan transporteras på plats i delar och monteras snabbt, vid behov under ett arbetsskift.

”Det är tänkt att skyddet används till exempel om Finland går till finalen i världsmästartävlingarna i ishockey. Eventuellt under en eller två dagar om året och kanske inte alls under vissa år. Vi hoppas förstås att Finland har så stor framgång som möjligt både inom idrotten och kulturen”, visionerar Jussi Luomanen, chef för stadsrum och landskapsplanering vid Helsingfors stad, i stadens pressmeddelande.

Havis Amanda har varit med om mycket

Fontänen med sina bronsskulpturer, som stod klara 1908, är ett helhetskonstverk som designats av konstnären Ville Vallgren.

Väder och vind, i tillägg till kramsjuka helsingforsare, har slitit på statyn. För tillfället genomförs en grundläggande renovering.

Planeringsgruppen för renoveringen vill att slitaget minskas i framtiden, så gruppen började i vintras överväga olika alternativ för ett tillfälligt skydd.

Stålstaket och olika kupollösningar förslogs. Vid granskning av alternativ kollade staden speciellt konstruktionens kostnader, transportmöjligheter och monteringssmidighet.

Visualisering av ett cylinderformat skyddsnät runt Havis Amanda. På bilden står nätet i springbrunnen, så sjölejonskulpturerna är utanför skyddsnätet..
Bildtext Tidigare föreslogs en sådan här skyddskonstruktion, planerad av WSP Finland. Det blev tummen ner bland annat för att ”metallburen” trots täta ribbor går att klättra på.
Bild: Aaro Sariola / WSP

Det tillfälliga skyddet ska inte förvaras på torget, och därför vill staden kunna transportera och montera det med snabba ryck.

Spårvägens ledningar kring Salutorget begränsar transportens höjd, och därför fungerar till exempel en kupolkonstruktion inte.

Renoveringen blir klar i augusti

Renoveringen av platsen och konstverket blir klar i augusti 2024.

Nästa Valborg kommer Havis Amanda alltså inte att få mössa på huvudet. Mössevenemanget firas våren 2024 på Medborgartorget.

Konstuniversitetets studentkår står i tur att lägga mössan våren 2024, och de planerar evenemanget.

Diskussion om artikeln