Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

AKT går med i kampen mot Tesla: ”Svenska arbetstagarna har vårt fulla stöd”

Uppdaterad 07.12.2023 18:37.
En strejkvakt i gul väst står utanför stängslet kring Teslas logistikcentral.
Bildtext Svenska fakcförbund har stridit med Tesla i över en månad.
Bild: Jessica Gow / EPA

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT går med i de svenska fackförbundens kamp mot Tesla. Hamnarbetare inleder en blockad mot transporten av Teslabilar den 20 december.

I över en månad har svenska fackförbund stridit med elbilsjätten Tesla. Det här eftersom Tesla vägrar ingå kollektivavtal.

Svenska IF Metall har nu vänt sig till fackförbund i andra nordiska länder.

Stödåtgärder har redan tidigare inletts i Danmark, där hamnarbetare och chaufförer vägrar leverera Teslabilar till Sverige. Även norska fackförbund har lovat ställa upp i kampen mot Tesla.

AKT inleder sympatiåtgärder

Finländska bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT inleder sympatiåtgärder mot Tesla. Från och med den 20 december kommer AKT:s hamnarbetare att sluta stuva och nedmontera Teslabilar som ska transporteras till Sverige.

”IF Metall och deras svenska arbetstagare har AKT:s fulla stöd. Att vi har omfattande kollektivavtal och att fackförbunden stöder varandra är en väsentlig del av det nordiska systemet för arbetsmarknaden”, säger AKT:s ordförande Ismo Kokko i ett pressmeddelande.

Beslutet togs efter att svenska IF Metall bett AKT om hjälp. Under torsdagen samlades AKT:s styrelse för att diskutera sympatiåtgärder mot Tesla.

”Vi har varit i kontakt med våra syster- och brödraförbund i Norden. Danskarna och norrmännen har redan meddelat att de stöder svenskarna”, sade Kokko till STT tidigare under dagen.

Enligt den finska regeringen hör sympatistrejker inte till den nordiska modellen. Kokko frågar sig huruvida det här stämmer med verkligheten.

”Det här bevisar den totala motsatsen. Vi har en situation där en global miljardär kommer till ett nordiskt land och meddelar att de inte under några omständigheter kommer ingå kollektivavtal med er – de svenska arbetstagarna. När man har hamnat i en sådan konflikt ber svenskarna om hjälp från andra länder i Norden. Vi hjälper till om det bara är möjligt”, säger Kokko.

Industrifacket kan också få hjälpförfrågan

Svenska IF Metall har ännu inte bett finska Industrifacket om hjälp. Ordförande Riku Aalto utestänger ändå inte att det svenska fackförbundet också skickar en hjälpförfrågan till Industrifacket

Industrifacket ingår kollektivavtal för bilhandel- och bilverkstadsbranschen.

”Kollektivavtalet gäller också i Teslas butiker här. Jag vet inte om företagen som säljer och reparerar Teslas bilar har organiserat sig i ett arbetsgivarförbund, men vi har oberoende ett allmänt bindande kollektivavtal som de måste följa. Det här verkar vara hemskt svårt för (Teslas vd) Elon Musk, men så är det i Finland”, säger Aalto.

Tesla svarade med stämning

Det var det svenska Industrifacket Metall som inledde strejkerna mot Tesla. IF Metall har försökt få Tesla att ingå kollektivavtal sedan 2017. Strejkerna har lett till sympatiåtgärder på flera håll. Bland annat blockeras Teslabilar vid svenska hamnar och på verkstäder har man slutat reparera bilar.

Strejken har drabbat Teslaägare i Sverige, där det har rapporterats om att elbilsägare har kört över till Danmark för att byta till vinterdäck

I slutet av november stämde Tesla Sveriges trafikmyndighet Transportstyrelsen.