Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu börjar julstöket – vet du vilka faror som lurar i köket?

En färdig julskinka med lite kokta morötter och brysselkål, uppställt på ett serveringsfat.
Bildtext Håll koll på fettet när du tillreder julmaten, om det är så att du satsar på en traditionell julskinka i år. Kom också ihåg att stekfettet inte hör hemma i avloppet. Samla upp det i en tom mjölkburk och återvinn det som bioavfall.
Bild: Maren Winter / Mostphotos

Olja, smör och margarin. Håll koll på fettet när du julstökar i köket, eftersom fettbrand enligt en undersökning är en av de största riskerna för matlagningsbrand vid spisen.

Många visar stor respekt för fettet när man friterar något i köket.

Men en fettbrand kan också uppstå redan av en liten mängd smör eller margarin som överhettats i en stekpanna eller gryta.

Och det är just bränt fett som leder till störst skador i spisbränder. Det visar en färsk undersökning av Räddningsbranschens centralorganisation i Finland (SPEK), där man granskat brandskador som ersatts av försäkringsbolaget Lokaltapiola.

Olja, smör och margarin kan antändas förvånansvärt snabbt.

forskaren Laura Kuurne

– En eld kan starta till exempel när man steker kött eller fisk i smör i en panna, eller när man smälter margarin till en deg i en gryta, säger forskaren Laura Kuurne från SPEK, i ett pressmeddelande.

– Orsaken är vanligtvis att någonting tar kockens uppmärksamhet och matlagningen avbryts, till exempel telefonen, dörrklockan eller barnen som distraherar, och så glöms fettet bort på spisen och överhettas i lågor, säger Kuurne.

Kuurne varnar för att fettbränder kan vara farliga och kraftiga. En panna full med olja kan brinna upp till tjugo minuter och om fettet sprids i rökkanalerna kan det snabbt också ta sig till takkonstruktionerna, säger hon.

– Olja, smör och margarin kan antändas förvånansvärt snabbt och då frigörs enormt mycket värme, säger Kuurne.

Top tre orsaker till spisbrand, enligt studien:

  • Oövervakad matlagning.

  • Extra föremål på spisen.

  • Fett som har antänts.

Tre fiskfiléer som steks i en stekpanna.
Bildtext Låt inget distrahera dig när du står och steker i köket. En fettbrand är inget att leka med.
Bild: Michael Erhardsson

Hastighet är A och O i en fettbrand

Om en fettbrand uppstår gäller det att agera snabbt och vara förberedd.

– En brand kan släckas till exempel med en torr gryta, ett torrt pannlock eller en brandfilt. Så det behöver du ha inom räckhåll i köket, säger Kuurne.

Och som vanligt gäller det att se till att bostaden har en fungerande brandvarnare. Men kom ihåg: Inget vatten.

– Vatten ska aldrig användas för att släcka en fettbrand. Det kan orsaka brännskador på dig själv och leda till att elden sprids explosivt. En enda droppe räcker för att orsaka enorma vattenskador när man arbetar med hett fett, säger Kuurne.

Påminnelse: Häll inte stekfettet i avloppet

På tal om fett: Kom ihåg att stekfett från till exempel julskinka inte hör hemma i avloppet, varken rinnande fett eller stelnat fett.

Orsaken är att det fastnar i avloppet och i värsta fall kan leda till stopp i rören.

Gör så här i stället:

  • Kyl ner stekfettet eller låt fettet stelna i ett tomt mjölkpaket.

  • Lägg fettet i bioavfallet.

Källa: Lokaltapiola samt bransch- och arbetsgivarorganisation för VVS-installationsbranschen i Finland.