Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Isforskaren Patrick Eriksson om isläget i Östnyland: ”Så pass tunt att det lönar sig att vara otroligt vaksam om man ska ut på isen”

En man i vindtygsjacka med luvan uppdragen, håller i en käpp och har isdubbar runt halsen, i bakgrunden ett vintrigt strandlandskap
Bildtext Isarna är fortfarande tunna och oberäkneliga, konstaterar isforskaren Patrick Eriksson. Arkivbild.
Bild: Fredrika Sundén / Yle

Isarna längs den östnyländska skärgården är för tillfället mellan ett par och tio centimeter tjocka. Med fortsatt kallt väder kan vi få isar att njuta av under resten av vintern.

Isläget längs den östnyländska skärgården är som tidigare år just nu mycket varierande och det finns god orsak att vara försiktig.

Isforskare Patrick Eriksson vid Meteorologiska institutet uppmanar östnylänningen att noggrant följa med isläget och vara försiktig.

– Det tycker jag är klokt och verkligen avvakta utvecklingen. Det finns åtminstone förutsättningar att isen växer till sig och blir tillräckligt tjock under vintern för att man ska kunna njuta av den på riktigt, säger Eriksson.

Den kalla hösten har till exempel hjälpt till att kyla ner vattnet ordentligt. Vattentemperaturen har sjunkit så jämnt att det i år inte finns risker för att det underliggande vattnet ska smälta isen, något som varit rätt tydligt under tidigare år.

Röda trähus vid Borgå å.
Bildtext Det är populärt med promenader eller pimpelfiske på Borgå å när isen håller. Arkivbild.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Det kalla vädret under den senaste veckan har lockat ut pimplare på Borgå å, men gränsen söderut har gått vid Sakta farten.

Eriksson påpekar att isens hållbarhet vid åar och åmynningar kan variera kraftigt på korta avstånd om vattnet strömmar och följer vissa kanaler.

– Är man ute på ån och fiskar får man nog gå fram så där meter för meter när man kollar hur isen bär. Det är svårt att säga något allmängiltigt om sådana platser.

Vind under helgen bryter isen

Prognosen för den närmaste tiden är det inte sker stora förändringar, varken så att isen skulle smälta eller att den skulle växa särskilt mycket.

– Med omkring minus fem och torr pudersnö på isen händer det nästan ingenting, säger Eriksson.

Däremot kan hårda vindar ställa till det.

– Vi har haft ganska vindstilla, men nu till veckoslutet kommer det att blåsa lite mer sydostliga vindar och den tunna is som bildats i synnerhet lite längre ut kommer att slås sönder av vågorna och skuffas mot stränder. I innerskärgårdens fjärdar kan isen gå sönder av dyningar och vågor och sedan av vinden när den kommer åt att trycka ihop isarna, förklarar Eriksson.

Isar på under tio centimeter

Överlag betonar Eriksson att det just nu är mycket svårt att uppskatta isarnas tjocklek, i synnerhet om det ligger ett lager snö ovanpå. I skyddade vikar kan isen hålla att gå på, men längre ut kan den brista.

– I de innersta vikarna, i synnerhet om det är sådana vatten som ligger mest stilla så är det tjockare än bara några centimeter. Jag skulle våga säga att det som mest ligger på mellan fem och tio centimeter i de mest skyddade delarna.

I samma andetag betonar Patrick Eriksson att det är omöjligt att veta exakt var isen är tunnare eller tjockare.

– Så pass tunt är det ju nog att det lönar sig att vara otroligt vaksam om man ska ta sig ut på isen.

Isen lägger sig utanför Kitö bro i Sibbo skärgård, Kalvön i Borgå skärgård skymtar bakom sjöröken
Bildtext Isen kan bildas under en längre tid och med ett tunt snötäcke på är det svårt att uppskatta tjockleken. Arkivbild.
Bild: Yle/Sune Bergström

Eriksson påpekar att början av säsongen alltid är trixig, då de första isarna som bildas under perioder när det är vackert, vintrigt och kallt lätt kan ge en känsla av att de borde hålla att gå på.

Iskartan som Meteorologiska institutet uppdaterar dagligen visar för tillfället nyis på ett par centimeter längs den östnyländska skärgården.

– Den är väldigt tunn, men samtidigt har Pernåviken, Lillpernåviken och andra lite djupare vikar längs med kusten nog haft is en lite längre tid och som närmar sig 10 centimeter och till och med lite tjockare på vissa ställen beroende på hur snön har fallit, säger Eriksson.

Men om man ser för sig till exempel en skidfärd från Pernå kyrkby ner mot Kabböle ska man tänka efter två gånger.

– Absolut. Jag skulle säga att det behövs mer än mycket försiktighet. Det kan vara så pass varierande och tunt på så många ställen att man verkligen ska undersöka stället noggrant där man rör sig.

Två personer åker bortåt från kameran på en isväg över isen.
Bildtext Fortsatt kyligt väder kan ge fina isar under nästa år. Arkivbild.
Bild: Mira Bäck / Yle

Fina isar så småningom

Det är naturligtvis svårt att förutspå hur vintern och isläget kommer att utvecklas mot årets slut, men om det kyliga vädret håller i sig torde isen sakta men säkert tjockna.

– De nuvarande prognoserna som sträcker sig en dryg månad framöver visar inga stora signaler. Det betyder att prognoserna inte avviker från det vi kallar klimatologiskt normalläge och innebär, om det förverkligas, att det förblir någorlunda vintrigt med köldgrader i december och början av januari.

Eriksson avslutar med hälsningen att östnylänningen nog kan vara hoppfull med tanke på vintern överlag för att det finns bra förutsättningar för att få riktigt goda isar under vintern.

– Det krävs det där tålamodet att låta den växa i tjocklek i lugn och ro innan man börjar ta sig ut.

Diskussion om artikeln