Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världskänd antidopingsprofil sparar inte på orden efter att ryssar kan få delta i OS: ”Den rena idrotten får ett slag i ansiktet”

Travis Tygart.
Bildtext Usadas chef Travis Tygart.
Bild: EPA-EFE

Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopningsbyrån, skrädde inte med orden när Internationella Olympiska Kommittén meddelade sitt beslut om Ryssland.

”Som en dålig film som spelas upp gång på gång”

Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopingbyrån Usada, sammanfattar sina tankar via epost direkt till Yle Urheilu.

Tygart påpekar att de ryska idrottare som tillåts tävla i Paris sedan flera år är uteslutna från normal internationell antidopingverksamhet i sina hemländer. Rysslands nationella dopningskontroll uppfyller inte WADA:s, World Anti-Doping Agency, krav.

Landets antidopningsbyrå Rusada har inte uppfyllt Wadas kriterier sedan 2015, då landets statliga dopningsprogram avslöjades. Internationella antidopingkretsar har kämpat för att upprätthålla dopingkontrollen av Rusada, men Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 komplicerade en redan svår uppgift.

Med tanke på de senaste årens försämring av antidopningsarbetet, korruptionsskandaler, dopningsanklagelser och det faktum att Rusada fortfarande inte är fullvärdig medlem i WADA, är Tygart minst sagt skeptisk till IOK:s hållning.

”Detta är politik på bekostnad av principer. Ryssarna sägs ha varit föremål för samma antidopningsverksamhet som idrottare från andra länder. Den rena idrotten får ett slag i ansiktet”, skriver Tygart.

Fallande testfrekvens

Friidrott, en högprofilerad sport vid sommar-OS, har under de senaste åren antagit en tuff policy mot förbjudna substanser inom elitidrott. För detta arbete tackas idrottens oberoende antidopingorgan, Athletics Integrity Unit.

Förutom de nationella antidopingkommissionerna har AIU sitt eget testprogram, som omfattar toppidrottare från varje idrott. Endast en finsk idrottare, Wilma Murto, finns med i testdata på AIU:s webbplats. Kenya har cirka 140 idrottare och USA 85.

När Yle Urheilu granskade AIU:s testpool i juli var andelen ryssar mycket liten.

– På grund av kriget finns det bara 16 ryska idrottare i vår testpool. Normalt skulle det vara omkring 40, sade AIU:s direktör Brett Clothier till Yle.

AIU testar de bästa inom rysk friidrott. Alla andra ryska friidrottare testas av den enda ryska nationella antidopingbyrån - dvs. ett organ som inte är licensierat av WADA. Det bör också noteras att testningssituationen i andra idrotter inte är så rosenröd.

”Vi har krävt öppna och oberoende dopingtester och ett testprogram med individuell bedömning för varje rysk idrottare som får tävla i Paris. Endast på så sätt kan idrottare och supportrar lita på framtida resultat”, skriver Tygart.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Maailmankuulu antidopingpomo Ylelle venäläisten päästämisestä olympialaisiin: ”Puhtaalle urheilulle isku vasten kasvoja”, skriven av Atte Husu.

Diskussion om artikeln