Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grundskolan i Sverige ska bli helt mobilfri – inga mobiler ens på rasterna

Uppdaterad 09.12.2023 13:07.
Kaksi poikaa selailee puhelimiaan
Bildtext Mobiltelefoner kommer att förbjudas helt och hållet i grunskolan i Sverige.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Grundskolan i Sverige kommer att bli helt mobilfri. Det här betyder att eleverna i årskurs 1–9 tvingas lämna ifrån sig sina mobiltelefoner också på rasterna.

Den svenska regeringen och Sverigedemokraterna är överens: grundskolan ska vara helt och hållet mobilfri. Det här ska vara norm i hela landet, enligt Tidöpartierna.

Tidöpartierna består av Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Mobiltelefonerna förbjuds inte bara under lektionerna utan eleverna i årskurs 1–9 kommer att behöva lämna ifrån sig sina telefoner också på rasterna.

”Det är väl belagt nu att det naturliga är att man inte har mobiler i årskurs 1–9 under skoldagen och inte heller under rasterna. Vi måste öka inlärningen och kunskapsinhämtningen i svensk skola”, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

”Fokus på det riktiga livet”

Enligt honom är mobilförbudet ett steg framåt i en viktig kulturförändring. I klassrummen ska man vara fokuserad och under rasterna ska eleverna inte stirra ned i en skärm, säger Pehrson.

”Vi behöver ha fokus på det riktiga livet och det är skolan till för”.

I praktiken betyder det här att elevernas mobiltelefoner samlas in när de kommer till skolan på morgonen och lämnas tillbaka när skoldagen tagit slut. Mobilerna kommer att få bo på ett så kallat telefonhotell.

”Det torde inte vara världens svåraste fråga”, säger Pehrson.

Införs snarast möjligt

Mobilförbudet ska enligt plan införas i de svenska skolorna så snabbt som möjligt. Det kommer ändå att ta omkring ett år att förbereda förslaget.

I fjol ändrades skollagen i Sverige så att mobiltelefoner endast varit tillåtna att användas vid undervisning enligt lärarens instruktioner. Det blev alltså lättare för lärare att omhänderta mobiler.

Enligt en avhandling från Göteborgs universitet från 2022 är lagen problematisk i och med att eleverna behöver sina mobiltelefoner i skolarbetet och hittar sätt ta med sig dem in i klassrummen.

Källor: STT, TV4, Aftonbladet