Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minister i Texas satte stopp för abort som kan rädda en tvåbarnsmammas liv

Ken Paxton.
Bildtext Ken Paxton, arkivbild från 2020.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Texas justitieminister krävde att delstatens Högsta domstol ska stoppa en nödabort. Domstolen fattade ett tillfälligt beslut utan att bekanta sig med omständigheterna i fallet.

Justitieministern i den amerikanska delstaten Texas, Ken Paxton, har satt stopp för en abort som kan vara nödvändig för en kvinnas hälsa. Fallet handlar om en 31-årig kvinna som har två barn sedan tidigare.

Kvinnan är gravid i tjugonde veckan. Hon har bett om abort eftersom fostret har en genetisk sjukdom och kommer att dö under graviditeten eller senast några dagar efter förlossningen. Samtidigt innebär graviditeten en hälsorisk för kvinnan, i värsta fall kan hon dö.

En domstol gav kvinnan rätt till abort, men justitieministern krävde att Högsta domstolen i delstaten stoppar aborten.

Bara 30 timmar efter beslutet i den lägre instansen hävde Högsta domstolen beslutet och satte stopp för aborten, åtminstone tillfälligt. Högsta domstolen medger i sitt beslut att ledamöterna inte har bekantat sig närmare med omständigheterna.

Ultrakonservativ abortmotståndare

Den gravida kvinnans advokat, Molly Duane, hoppas att Högsta domstolen tar upp fallet på nytt snarast möjligt och att den går emot Paxtons vilja.

– Vi befarar att ett fördröjt beslut i slutändan innebär ett nekande beslut, säger Duane.

Molly Duane.
Bildtext Molly Duane, fotograferad i november i samband med en rättegång där 22 kvinnor har stämt delstaten Texas eftersom de har nekats abort.
Bild: EPA-EFE

Lagen i Texas tillåter abort endast om moderns liv eller hälsa är i fara. Ken Paxton, som beskrivs som ultrakonservativ abortmotståndare, anser att fallet inte uppfyller de krav som lagen ställer för att kunna få en nödabort.

Paxton har ingen medicinsk utbildning så det är oklart på vilka grunder han har bildat sig en uppfattning om fallet.

Det här är veterligen första gången som en så kallad nödabort nekas sedan rätten till abort hävdes i USA i fjol. Flera delstater har infört stränga abortförbud sedan rätten hävdes, medan andra delstater fortfarande tillåter abort.

Texas abortlag hör till de strängaste i landet.

Källa: AFP

Ken Paxtons titel är ”Attorney general”, vilket motsvarar uppgifterna som delstatsåklagare och justitieminister.