Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hantverkarna trivs på Gamla Malmens julmarknad: ”Här når jag sådana kunder som inte hittar mig via nätet”

Uppdaterad 10.12.2023 11:22.
Gamla Malmens julmarknad lockade Pargasborna ut i vintervädret - Spela upp på Arenan

För många företagare är julmarknader ett bra sätt att nå ut till nya kunder och få respons på sina produkter. Men många försäljare deltar ändå främst för att det är roligt.

Gamla Malmens julmarknad är en tradition både för många Pargasbor och för mer långväga besökare. Många lokala föreningar samlar in pengar under julmarknaden, men marknaden lockar även många hantverkare.

På en av gårdarna står företagaren Jeanette Söderblom från Pargas. Hon säljer bland annat olika julgranspynt i faner, skärbräden och muggar som går att gravera med eget namn. Söderbloms företag är nygrundat och sedan augusti i år har hon arbetat på heltid i företaget. För henne är julmarknader en bra möjlighet att få nya kunder.

– Julmarknaderna är jätteviktiga, för det är här jag når fram till sådana kunder som inte hittar mig via nätet. Det mesta av min marknadsföring sker via sociala medier, men nu hittar också sådana mig som inte är så aktiva på sociala medier, säger Söderblom.

För Söderblom är det tredje julmarknaden hon deltar i för i år, och följande veckoslut ska hon ännu besöka julmarknaden i Nagu.

– Det är många som har frågat på de andra marknaderna att kommer du till Gamla Malmens julmarknad, för vi vill ännu inte köpa julpynt i november. Så jag tänkte att nu måste jag väl komma hit då också, säger Söderblom.

En kvinna vid ett försäljningsstånd.
Bildtext I november och december tillverkarJeanette Söderblom mycket julpynt till granen.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Tidigare var jag på julmarknad i Åbo också, men jag föredrar att vara här”

En bit upp i backen intill Brinkasstugan står hantverksföretagaren Holger Kyrklund från Pargas och säljer olika träprodukter. Han har deltagit som försäljare på olika julmarknader i närmare femton år.

– Det här är första julmarknaden för i år. Jag brukar besöka Gamla Malmens julmarknad och i Nagu. Tidigare var jag på julmarknad i Åbo också, men jag föredrar att vara här, det är lugnare, säger Kyrklund.

Kyrklund konstaterar att det blivit en tradition att delta i Gamla Malmens julmarknad. Förutom julmarknader brukar han även delta i olika skördemarknader och vid enstaka tillfällen säljer han även på torget i Pargas.

Hur bra är försäljningen vid jul jämfört med andra tider av året?

– Det är svårt att uppskatta, men kanske ungefär en tredje- eller en fjärdedel av försäljningen kommer från julmarknader. Det beror lite på försäljningsplatsen också, och i år beställde jag plats lite sent så vi har en lite sämre plats, säger Kyrklund.

En man vid ett försäljningsstånd.
Bildtext Holger Kyrklund brukar delta i Gamla Malmens julmarknad varje år.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Det är nästan den viktigaste marknaden”

En bit ifrån julmarknadens programscen står Pio Fuchs från Kimito. Hon säljer hustomtar och jultomtar och har deltagit som försäljare på Gamla Malmens julmarknad många gånger tidigare.

– Det är nästan den viktigaste marknaden, här är julstämning och här träffar jag gamla arbetskamrater och släktingar, säger Fuchs.

I år besöker Fuchs sex olika julmarknader under en period på tre till fyra veckor. Fuchs tomtar är något som kom till för ungefär trettio år sedan då hennes barn var små och de ville skrapa ihop extra pengar för att göra något roligt. Numera tillverkas tomtarna av Fuchs och hennes man.

– Det är en julgrej. I oktober får jag det där ilet att jag ska sy tomtar och sedan syr jag tomtar i ett par månader och sen då de är färdiga är det viktigt att gå på julmarknad. Jag tror att jag är född till en torggumma egentligen, för det är så väldigt roligt, säger Fuchs.

En kvinna i ett torgstånd med tomtar.
Bildtext Pio Fuchs tycker det är roligt att träffa gamla bekanta på julmarknaden.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Marknaden har ganska nyligen börjat, hur har försäljningen gått hittills?

– Några har köpt hem en tomte redan, en i Merimasku och en i Pargas, tror jag. Så länge jag orkar kommer jag att fortsätta åka runt med mina tomtar, säger Fuchs.

En damkör med tomteluvor uppträder på en trähusgård.
Bildtext På Partels innegård bjöds även på olika program. Bland annat Pargas Damkör sjöng julsånger under dirigent Martina Lindbergs ledning.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Försäljningen har gått bättre än väntat, det börjar ta slut”

Även för Elin Söderholm har försäljningen gått bra. Hon säljer lyxleverpastej, skärgårdslimpa och skurna pepparkakor. Söderholm kommer från Pargas, men bor i Åbo.

– Försäljningen har gått bättre än väntat, det börjar ta slut. Det är flera som har sagt att den här leverpastejen köpte jag ifjol och den ska jag köpa på nytt. Så jag har flera återkommande kunder, säger Söderholm.

För Söderholm är försäljningen en bisyssla som hon främst gör för att det är roligt. Hon deltar som försäljare för tredje gången på marknaden i Pargas, men hon planerar ännu besöka julmarknaden och jultorget i Åbo. Men julmarknaden på Gamla Malmen är nog ändå den viktigaste.

– Det är hemmamarknaden. Det är så stämningsfullt här på Gamla Malmen, säger Söderholm.

En ung kvinna säljer olika matprodukter i en vintrig miljö.
Bildtext Elin Söderholm säljer mest för att det är roligt.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Kunderna har varit jättepositiva”

Odessa Olsson från Pargas säljer egengjorda örhängen tillsammans med en kompis. Företaget grundades i somras

– Vi har alltid tyckt om att handarbeta och sen fick vi den här idén och våra familjer tyckte också det var en bra idé och sen bara började vi, säger hon.

Olsson och hennes kompis har tidigare sålt sina smycken på marknader i Åbo, men det här är första gången de säljer på en julmarknad.

– Försäljningen har gått bra. Kunderna har varit jättepositiva och sagt att de tycker om våra smycken. Förhoppningsvis går det bra här i dag. Vi har tänkt att vi kan besöka andra marknader också i framtiden, säger Olsson.

En ung kvinna som säljer örhängen på en marknad.
Bildtext Odessa Olsson och hennes kompis egengjorda smycken har fått många positiva kommentarer av kunderna.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Gamla Malmens julmarknad arrangeras av Invånarföreningen Gamla Malmen i Pargas.

Diskussion om artikeln