Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: AKT går med i torsdagens strejk – bussar, tåg, metro och spårvagnar kan stå stilla i ett dygn

Linjan 78 bussi pysäkillä Viikissä.
Bildtext Enligt Helsingin Sanomats uppgifter strejkar AKT på torsdag och sätter stopp för busstrafiken i bland annat Helsingfors.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Enligt Helsingin Sanomat deltar AKT i torsdagens politiska strejk. Om både AKT och JHL strejkar kommer kollektivtrafiken till stor del att stå stilla i stora städer.

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT tänker sätta stopp för busstrafiken i de stora finländska städerna på torsdag, rapporterar tidningen Helsingin Sanomat.

En del bussar kommer sannolikt att köras av arbetsgivaren eller av personer som inte tillhör facket, men många turer ser ut att falla bort om strejken blir av. Enligt Helsingin Sanomats uppgifter berör strejken också långfärdsbussar.

På fredagen meddelade JHL och andra fackförbund inom energisektorn att de kommer att anordna en politisk endagsstrejk torsdagen den 14 december.

I och med det här står hela den finländska tågtrafiken stilla och elproduktionen vid flera kraftverk avbryts i nästan ett dygn.

Enligt servicearbetsgivarna Palta berör JHL:s strejk inte enbart tågtrafiken utan även metro- och spårvagnstrafiken. Då också AKT ser ut att gå med i strejken kommer kollektivtrafiken stort sett stå stilla i bland annat Helsingfors på torsdag.

AKT:s ordförande Ismo Kokko har inte bekräftat Helsingin Sanomats uppgifter om strejken, men påpekar för Yle att AKT har meddelat att de ”deltar omfattande” i strejker.

– Jag har sagt att AKT deltar omfattande i strejker och busstrafiken är vårt näst största avtalsområde, så med tanke på det kan man dra slutsatser, säger Kokko till Yle Uutiset.

Han tar inte ställning till detaljer om strejken eller vilka städer som påverkas. AKT kommer att informera om strejken i början av veckan.