Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kunglig glamour blandades med vetenskap och litteratur på prisutdelning och Nobelfest i Stockholm

En glimt från utdelningen av Nobelpris i Stockholm - Spela upp på Arenan

Efter prisutdelningen ordnas en bankett i Stockholms stadshus där Sveriges kungafamilj, myndighetspersoner och dignitärer och företagsledare från olika länder deltar.

Nobelpristagare i vetenskap och litteratur tog emot sina priser vid en högtidlig ceremoni i Stockholm på söndagen.

Fem av de sex Nobelprisen delas ut i Stockholm varje år. Nobels fredspris delades ut i Oslo tidigare under dagen.

Forskarna Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L'Huillier vann fysikpriset för att skapa ultrakorta ljuspulser som kan ge en ögonblicksbild av förändringar inom atomer, vilket potentiellt leder till bättre upptäckt av sjukdomar.

Moungi Bawendi, Louis Brus och Aleksey Ekimov vann priset i kemi för upptäckten av små kluster av atomer som kallas kvantprickar, som i dag används allmänt för att skapa färger i platta skärmar, lysdioder (LED) och apparater som hjälper kirurger att se blodkärl i tumörer.

Den ungerska forskaren Katalin Kariko och hennes amerikanska kollega Drew Weissman fick medicinpriset för att ha gjort upptäckter av mRNA-molekyler som banade väg för vaccin mot covid-19.

Harvard-ekonomihistorikern Claudia Goldin vann ekonomipriset för sitt arbete med att avslöja orsakerna till djupt rotade löne- och arbetsmarknadsskillnader mellan män och kvinnor.

Den norska författaren och dramatikern Jon Fosse fick litteraturpriset ”för sina nyskapande pjäser och prosa som ger röst åt det ofattbara”, sades det vid prisutdelningen.

Efter ceremonin ordnas det bankett i Stockholms stadshus där Sveriges kungafamilj, myndighetspersoner och dignitärer och företagsledare från olika länder deltar.

Nobelfestligheter i Stockholm. Drottning Silvia av Sverige,  kung Carl XVI Gustaf, kronprins Daniel och kronprinsessan Victoria.
Bildtext Kungen, drottningen, kronprinsessan och kronprinsen.
Bild: AFP / LEHTIKUVA / CHRISTINE OLSSON
Nobelpristagaren i litteratur Jon Fosse gratuleras av Sveriges kung Carl XVI Gustaf
Bildtext Nobelpristagaren i litteratur Jon Fosse gratuleras av Sveriges kung Carl XVI Gustaf när han tar emot Nobelpriset i litteratur 2023 under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.
Bild: Lehtikuva / AFP / JONATHAN NACKSTRAND
 Kronprinsessan Victoria av Sverige med Nobelpristagaren i fysik, Pierre Agostini.
Bildtext Kronprinsessan Victoria av Sverige med Nobelpristagaren i fysik, Pierre Agostini.
Bild: AFP / LEHTIKUVA / JONATHAN NACKSTRAND
Nobelprisbanketten i Stadshuset i Stockholm, Sverige efter Nobelprisceremonin.
Bildtext Nobelprisbanketten i Stadshuset i Stockholm, Sverige efter Nobelprisceremonin.
Bild: AFP / LEHTIKUVA / JONATHAN NACKSTRAND