Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Här är de östnyländska företag som deltar i torsdagens omfattande politiska strejk

Strejkvakter håller upp skyltar.
Bildtext Så här såg det ut när servicefacket Pam strejkade i mitten av november. Fotografiet är taget utanför Prisma i Björneborg.
Bild: Tapio Termonen / Yle

Strejkerna på torsdag påverkar också företag i östra Nyland. Många fackförbund genomför samtidigt en dygnslång politisk strejk.

Under höstens lopp har vi sett en mängd protester mot regeringens planer på ändringar i arbetslagstiftningen och försämringar av den sociala tryggheten.

I Östnyland påverkas en hel del arbetsplatser av de omfattande politiska strejker som ordnas på torsdag.

Industrifackets strejk omfattar 455 arbetsplatser runtom i landet, bland annat ABB och Viessman i Borgå, Loval i Lovisa och K. Hartwall i Sibbo.

Fackförbundet Pro har varslat om strejker inom en rad företag, bland annat ABB i Borgå, K. Hartwall och Arla i Sibbo och Loval i Lovisa. Strejken berör sammanlagt omkring 190 arbetsplatser.

Servicefacket Pams medlemmar hotar med strejk i Inex, Keskos och Lidls logistikcentraler på 63 olika verksamhetsställen i Finland.

På logistikcentralen i Bastukärr i Sibbo kommer arbetarna som det nu ser ut att strejka på torsdag. S-gruppens logistikcentral distribuerar mat och varor till hela landet från just den här logistikcentralen.

På Loval hoppas facket att också de som inte är medlemmar strejkar

På Loval i Lovisa är Iiro Uusnäkki huvudförtroendeman. Loval har 460 anställda och de producerar bland annat elektriska motstånd för industriella värmepumpar.

Uusnäkki berättar att 60 procent av de anställda hör till facket.

– Vi hoppas att också de som inte hör till facket blir hemma. Att vi alla jobbar för samma mål.

Personalen på både fabriken och lagret deltar i den politiska strejken på torsdag. På företaget finns anställda som hör till Industrifacket och fackförbundet Pro.

– Det är klart att strejken inverkar på produktionen. Men vi är inte emot Loval utan mot regeringens politik. I kafferummet pratas det nog om att det är mycket försämringar på väg.

Förtroendeman vid ABB i Borgå: ”Vi har väntat på att det ska bli vår tur”

På ABB i Borgå berättar reservhuvudförtroendeman Ida Lindfors att många som jobbar på företaget har väntat på att det ska bli deras tur att protestera mot regeringens planer.

– Många har strejkat och marscherat ut men ännu inte vi, och vi har väntat på att det ska bli vår tur.

På ABB i Borgå jobbar ungefär 100 personer. Företaget producerar installationsprodukter som strömbrytare, vägguttag, isolatorer och installationsdosor.

– Strejken har blivit större hela tiden. Det ser ut att bli en stor politisk strejk på torsdag, konstaterar hon.