Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Finlands regering måste också tänka på annat än rätten till asyl” – inrikesminister Rantanen på kollisionskurs med människorättskommissionär

Uppdaterad 11.12.2023 17:02.
Mari Rantanen
Bildtext Mari Rantanen fick brev från Europarådets människorättskommissionär, som oroar sig över att rätten till asyl inte uppfylls i Finland då gränsen till Ryssland är stängd.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Inrikesminister Mari Rantanen avfärdar oro från Europarådets människorättskommissionär om att rätten till asyl äventyras i och med beslutet om att stänga Finlands östgräns.

Rantanen (Sannf) fick i början av december ett brev från Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Dunja Mijatović gällande stängningen av Finlands östgräns.

I brevet uttrycker Mijatović oro för att den finska regeringens beslut om att tillfälligt stänga hela Finlands gräns mot Ryssland äventyrar rätten att söka asyl i Finland.

”Det är viktigt att medlemsländerna i Europarådet, också då de hanterar svåra situationer vid sina gränser, reagerar i linje med mänskliga rättigheter”, skriver Mijatović i sitt brev till Rantanen.

Hon fortsätter med att konstatera att Finland oberoende av Rysslands agerande bör följa internationella lagar gällande flyktingar och mänskliga rättigheter, såsom skyddet av rätten till liv, principen om non-refoulement och förbudet mot kollektiva utvisningar.

”Trots informationen om att det fortfarande är möjligt att söka asyl vid hamnar och flygplatser väcker stängningen av den östra gränsen oro för uppriktiga och effektiva möjligheter att lagligt ta sig in i landet för att ansöka om asyl, i enlighet med rättspraxisen i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter”.

Rantanen avfärdar oro

Inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) kommenterade Mijatović brev i riksdagen på måndagen och konstaterade att Finland ensamt har hand om den nationella säkerheten och att ansökningar om asyl fortfarande tas emot, bara inte vid den östra gränsen.

Rantanen anser att Mijatović inte beaktar ärendet från alla synvinklar och säger att Finlands regering också måste tänka på annat än rätten till asyl.

Också Finlands diskrimineringsombudsman Kristina Stenman har kritiserat regeringens beslut om att stänga östgränsen.

Beslutet om att stänga gränsen fattades som en reaktion på vågen av asylsökande från Ryssland i november. Från och med den 30 november har hela Finlands östgräns varit stängd. Gränsen förblir stängd åtminstone fram till den 13 december.

Asylsökande har berättat för Yle att ryska myndigheter uppmanat asylsökande att ta sig till den finska gränsen och gränsbevakningen i Finland har uppgett att ryska myndigheter hämtat människor till gränsen.

Artikeln uppdaterades 11.12 klockan 17.00 med en korrigering. Uttrycket ”EU-ombudsman” i rubriken byttes ut mot ”människorättskommissionär” eftersom den ursprungliga rubriken var missvisande. Dessutom ändrades Mijatović titel till ”kommissionär för mänskliga rättigheter”, eftersom titeln ”diskrimineringsombudsman” i detta fall är felaktig.