Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles uppgifter: Ryss misstänkt för terrorbrott i Ukraina ska fortsättningsvis hållas häktad i Finland

En rysk man misstänkt för terrorism fotograferad via en mobiltelefonskärm.
Bildtext Den ryska mannen som är misstänkt för terrorbrott i Ukraina fotograferad via en mobiltelefonskärm.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Den ryska mannen som är misstänkt för terrorbrott i Ukraina ska fortsättningsvis hållas häktad i Finland. Det beslöt tingsrätten i dag, enligt uppgifter från Yle.

Det var i slutet av juli i år som Voislav Torden från Ryssland anhölls på Helsingfors-Vanda flygplats. Torden, som verkar ha kopplingar till den ryska legosoldatsgruppen Wagner, misstänks för terrorbrott, som han ska ha begått i Ukraina mellan 2014 och 2015.

Av den orsaken har Ukraina krävt att han ska överlämnas till dem och därför har Centralkriminalpolisen påbörjat en en inledande utredning.

Målet är att gå igenom material för att få argument så att Torden skulle kunna överlämnas till Ukraina.

I fredags beslöt dock Högsta domstolen att han inte får överlämnas till Ukraina, eftersom han där kunde utsättas för behandlingar som kränker hans mänskliga rättigheter. I stället släpptes han fri.

Men strax efter att hans släpptes tog gränsbevakningen honom i förvar igen.

Och i dag, måndag, beslöt tingsrätten att han ska fortsättas hållas häktad. Tingsrätten hade beslutat att dölja mannens identitet, men enligt Yles uppgifter gäller häktningen Voislav Torden.

Torden finns på EU:s sanktionslista under sitt tidigare namn Jan Igorevitch Petrovski. Han själv nekar till brott och har för avsikt att söka asyl i Finland.