Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 90 döda i jordskred i Burma

Från 2015
Uppdaterad 22.11.2015 12:09.
Yle Nyheter TV-nytt: Tiotals döda i olycka vid jadegruva i Burma - Spela upp på Arenan

I delstaten Kachin i norra Burma fortsätter räddningarbetet efter ett jordskred i ett gruvområde där man bryter jade. Den här gången har den ljusskygga burmesiska jadeindustrin krävt åtminstone 90 dödsoffer, men de kan vara betydligt fler.

Det stora jordskredet inträffade på en enorm slagghög i Hpakant, i ett gruvområde i norra Kachin. Gruvföretag som utvinner jade i området dumpar restmaterial på slagghögarna.

I skjul och hyddor vid slagghögarna bor hundratals fattiga människor som rotar i högarna i hopp om att hitta jadestenar.

Jordskred inträffar ofta i det här området, men lördagens skred var ovanligt stort. Det flera hundra meter breda skredet begravde ett okänt antal hyddor och människor.

- Vi ser bara döda kroppar och ingen vet hur många människor som bor där, sade Nilar Myint, en av de lokala myndigheterna till nyhetsbyrån AFP.

Ljusskygg industri i "dystopisk ödemark"

Burma producerar nästan all den jadesten av hög kvalitet som finns i omlopp i världen. Jadeindustrin i Burma uppskattas ha omsatt uppemot 31 miljarder bara i fjol, vilket motsvarade hälften av Burmas BNP. Den officiella siffran är dock betydligt lägre.

Jadeindustrin i Burma kontrolleras av landets militärelit och av drogkarteller. Största delen av jadestenen från Burma smugglas direkt till Kina där ädelstenen är enormt uppskattad.

Inåvånare i Hpakant klagar över en lång rad missförhållanden som jadeindustrin orsakar. Miljöförstörelsen är omfattande och området har förvandlats till ett månlandskap. De ljusskygga ägarna av gruvföretagen konfiskerar mark ohejdat.

Drogmissbruk har blivit ett stort problem i området då drogkarteller fört in droger som heroin och metaamfetamin.

Industrin bidrar också till att finansiera båda sidor i konflikten mellan regimen och Kachinrebeller.

- Gruvdriften som kontrolleras av militära familjer och företag, av deras kumpaner och av knarkbaroner har förvandlat Hpakant till en dystopisk ödemark där invånarna bokstavligen förlorar marken under deras fötter, säger Mike Davis vid Global Witness. En organisation som dokumenterar korruption och miljöförstöring runt om i världen.