Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Attentat mot Krims elförsörjning

Från 2015
Uppdaterad 22.11.2015 13:17.
Sevastopol mörklagt - Spela upp på Arenan

Största delen av den ryskockuperade Krimhalvön blev på söndagen utan elektricitet efter en attack mot kraftledningarna som leder ström till Krim från Ukraina.

Krim är beroende av el från Ukraina och de lokala myndigheterna införde undantagstillstånd på söndag morgon. Dieselgeneratorer höll igång sjukhusen och en del andra viktiga funktioner.

All elektricitet till Krim kommer längs fyra kraftledningar från Ukraina. Ukraina har upprätthållit elförsörjningen trots att Ryssland annekterade det ukrainska Krim i fjol.

Strömmen bröts strax efter midnatt. Enligt Ukrainas statliga energibolag har kraftledningsstolparna på den ukrainska sidan uppenbarligen sprängts.

- Skadorna är sådana att de antingen uppstått som ett resultat av granatbeskjutning eller av att det använts sprängladdningar, sade energibolaget Ukrenergo i ett uttalande.

Krimtatarer demonstrerat vid kraftledningarna

Det fanns på söndagen inga säkra uppgifter om vem som kunde ha sprängt kraftledningarna.

Ukrainska nationalister och krimtatarer har dock demonstrerat i området under veckoslutet och kraftledningsstolpar skadats, enligt ukrainska medier.

Det ukrainska inrikesministeriets chef för narkotikabekämpning Ilja Kiva har postat bilder på Facebook på stolpar som skadades redan i fredags.

Visa inlägget på Facebook

Ukrenergo uppgav att bolagets reparatörer stötte på aktivister då de kom till platsen. Aktivisterna försökte förhindra reparatörerna att reparera kraftledningarna.

Krimtatarerna hör till Krimhalvöns ursprungsbefolkning och motsätter sig den ryska ockupationen. Efter den ryska annekteringen har flera aktivister gripits eller tvingats lämna Krim. Krimtatarernas radio- och tv-kanal har lagts ned.