Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det startade med Atlantis ur transistorradion

Från 2015
Uppdaterad 25.11.2015 13:10.
The Re-Sounds, instrumentalband, Skellefteå, Jari Kesti, Ulf Forsström, Gösta Jonsson, Christer Olofsson, Thomas Ståhl
Bildtext The-Re-Sounds bandmedlemmar som gjort Ten years after, fr.v Jari Kesti, Ulf Forsström, Gösta Jonsson, Christer Olofsson och Thomas Ståhl.

En gång diggare, alltid diggare. Det gäller många musikstilar, men alldeles särskilt ståltrådsmusiken. Den instrumentala gitarrmusiken som spred sig över världen med brittiska The Shadows under 60-talet. Ekenäsbördige Uffe Forsström, numera gitarrist och sångare i svenska gitarrbandet The Re-Sounds, fastnade sommaren 1963 och har aldrig kommit loss.

Det var en sommarnatt 1963 som The Shadows gick upp till första plats på Radio Luxemburgs Topplista. Två som hörde nyheten och fick höra topplåten Atlantis för första gången var Uffe Forsström och hans barndomskompis. De befann sig ute i Ekenäs yttre skärgård och med sig hade de en transistorradio.

- The Shadows har betytt allt och lite till för mig, säger Uffe Forsström.

Tony and The Tryers

Uffe Forsströms stora idol var Cliff Richard. Den vägen fastnade han också för kompbandet The Shadows och deras melodiösa gitarrlåtar.

Sedan var det band som The Adventurers och The Sounds som bägge var stora i Finland åren 1963-64. På hemmaplan var Forsström ett stort fan också av dem.

- Mitt intresse för gitarrmusiken lade grunden till något som sommaren 1963 blev mitt första orkesterengagemang. Bandet hette Tony and The Tryers, berättar Forsström.

Han fick frågan om han ville vara med som solist i bandet från Karis och det ville Forsström gärna. Sologitarrist i The Tryers var Roppe Löfberg, numera gitarrist i bland annat Country Express. Det var Löfberg som bjöd in Forsström.

- Det var den sommaren jag tillfälligt blev karisbo, säger Uffe Forsström. Och lågan har aldrig slocknat. Många har fortsatt att gilla ståltrådsmusiken tack vare The Shadows och alla deras turnéer i Skandinavien. Själv upplevde jag dem live i Vuokatti i maj 2005, under deras ”The Final Tour”.

Tre år med Busters

Uffe Forsström är idag skellefteåbo och gitarrist och sångare i svenska gitarrbandet The Re-Sounds.

Hemma i Finland känner många honom som en av medlemmarna i bandet Busters. Där anslöts Forsström som sångare 1967.

- Med mitt inträde som sångare ändrades stora delar av Busters tidigare repertoar radikalt. Och det blev tre år av stor succé, säger Forsström.

Busters spelade över hela Finland, från Terjärv i norr till Liljendal i öst. För Uffe Forsströms del blev det tre intensiva år med Busters för hela slanten.

- Första spelningen i Busters gjorde jag första lördagen i september 1967 på Folkan i Ekenäs och den sista spelningen blev nyårsafton 1970-71 i Isnäs i Borgå landskommun. Därefter var bandets saga all även om några andra musiker försökte leva på namnet långt in på 90-talet, dock utan större framgång, säger Forsström.

Gitarren med 1973

Uffe Forsström inledde sin musikaliska bana som sångsolist. Först 1973 tog han gitarren med sig upp på scen för första gången. Men det var först 30 år senare, 2003, som han uppträdde som sologitarrist inför publik. Då hade Forsström fått med sig några gamla kompisar i Finland på en miniturné i barn- och ungdomstrakterna Hangö, Box, Ekenäs och Karis. Det här var i juli 2004.

- Året därpå, i februari 2005, bildade jag gitarrbandet The Re-Sounds i Skellefteå. Vi är fem gubbar med lite olika musikalisk bakgrund men det som förenar oss är gitarrmusiken från 60-talet.

Forsström är bandets rytmgitarrist och sångare. Men gitarrist räcker inte som presentation. När det gäller instrumental gitarrmusik måste man också få veta hurudana gitarrer han lirar på. Och det är en röd American Fender Stratocaster, eller en American Fender Stratocaster sunburst, eller en vit Burns Marvin.

De övriga i The Re-Sounds är leadgitarristen Gösta "Hank" Jonsson, basisten Christer Olofsson, Eilert Norberg på keyboard samt Göran Hofverberg vid trummorna.

The Re-Sounds fyller 10 år

The Re-Sounds har spelat ihop i 10 års tid. Men det är tunnsått med engagemang för en så smal genre som den instrumentala gitarrmusiken ändå är. Mest blir det frågan om gitarrfestivaler.

Sommaren 2013 gjorde The Re-Sounds en fem dagars turné i Finland. Resan gick till festivalen i Tammerfors på ön Viikinsaari och till Nastolan Rautalankafestarit i Nastola, Lahtis, med en avstickare till Hotel Sea Front i Ekenäs.

- I Sverige har vi deltagit i Spotnicksfestivalen i Lerum, Göteborg två gånger men i övrigt är spelningar och engagemang för denhär musiken mycket sällsynta, berättar Forsström.

Bandets motivation och intresse har istället hållits vid liv tack vare skivprojekten som de genomfört. Fyra fullängdsalbum sedan starten, dvs 92 inspelade låtar. Senaste skivan 10 years later... kom tidigare i år. Ja och sen en En live CD från 2007 och en DVD från Nastola 2013.

- Men just nu haglar överraskningarna över mig. I dagarna har det utkommit en bok där jag medverkar, Guldkorn - medmänniskor i Skelleftebygden. Den handlar om insatser som vi gjort för bygden och för min del handlar det om min andra stora hobby, fågelskyddsarbete kring våra rovfåglar, framförallt kungsörnen, berättar Forsström.

- Och nu tog du kontakt! För att låta The Re-Sounds utmana på Vegas Danslista!

Danslistan i Radio Vega 22.11 kl. 14.06 och 24.11 kl. 13.03!