Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Märkligt mål banade väg för TPS-seger: ”Otroligt skön känsla”

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Lite slagsmål framför målet mellan TPS och Lukko
Bildtext Det gick stundvis riktigt hett till mellan TPS och Lukko.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Västkustderbyt mellan TPS och Lukko i den inhemska ishockeyligan blev en jämn kamp. Efter ett ouppmärksammat mål av Tomi Kallio tog sig Åboklubben till slut till vinst.

Både TPS och Lukko hade tuffa matcher också på lördag kväll. TPS föll tungt med 0-3 mot KooKoo medan Lukko fick ge sig efter straffar mot Satakuntarivalen Ässät.

I den första perioden märktes det ändå inte av någon trötthet. Matchen gick tätt och jämnt till de båda ändorna, men bortalaget kunde hålla sig bättre framme. Bägge lagen fick testa på spel i powerplay, utan framgång.

Istället var det Janne Lahti som förde upp bortalaget till en 1-0-ledning när dryga tre minuter återstod av den första perioden.

Kvittering resulterade i teddybjörnsregn

Lukko kom också bättre förberedda till den andra perioden. Raumoklubben pressade hårt och kunde också tvinga fram en TPS-utvisning. Det numerära överläget resulterade inte nu heller i mål utan det var TPS som gjorde en helvändning nästan direkt efter den avtjänade tvåminutaren.

Tackling
Bildtext Båda lagen bjöd på fysiskt spel i Åbohallen.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Tomi Kallio smällde ett hårt handledsskott från en så gott som nollvinkel och hela hallen, inklusive tre av domarna trodde att pucken gick över sargen via stolpen. Huvuddomaren var ändå på sin vakt och visade att pucken faktiskt låg över mållinjen och kvitteringen var ett faktum.

Efter hemmalagets första mål regnade det in teddybjörnar på isen. Det är frågan om ett jippo som ordnats av studerande vid Yrkeshögskolan Novia, läs mera om det här!

Spina och Tallinder säkrade tre poäng för TPS

Dave Spina förde TPS upp till en 2-1-ledning ännu under den andra perioden och det reste sig aldrig Lukko från.

Henrik Tallinder utökade ledningen till 3-1 med ett lyckoartat mål från den egna zonen rakt in i ett tomt Lukkomål under den sextionde spelminuten.

I TPS-leden tog man segern emot med lugn.

– Det är en otroligt skön känsla. Vi har varit väldigt besvikna hur vi förlorat de två senaste matcherna, säger målskytten Tomi Kallio till Yle Sporten efter matchen.

"Vi offrade oss på isen"

Varför vann då TPS idag?

– Vi offrade oss på isen idag. I den andra perioden började vi också spela bättre med pucken och lyckades skapa lägen. Ett riktigt bra ”team effort”, konstaterar Kallio.

Tomi Kallio
Bildtext TPS-kaptenen Tomi Kallio målskytt mot Lukko.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

I Raumoleden var det en tydligt dystrare tongång.

– Äh, det var en bra match. Publikvänlig. Vi spelade bra, de spelade bra. Två bra lag och så här slutade det idag, säger Lukkoforwarden Filip Riska till Yle Sporten.

"Idag ville vi vinna"

Varför vann TPS?

– Vi hade båda målchanser och de gjorde ett mål mer. Om man bortser målet i det tomma målet, säger Riska.

Matchen var ett litet västkustderby mellan Åboklubben TPS och Raumoklubben Lukko. Tomi Kallio säger att det alltid betyder lite extra för den svartvita truppen.

– Förstås så är det lite spännande att möta ett lag som är så nära ifrån som Lukko. Men idag ville vi nog vinna, säger Kallio.

Derby efter derby

Riska däremot börjar tröttna på att tala om ”derbyn”.

– Känns som att jag bara spelar derbyn nuförtiden. I Åbo, i Vasa och mot Ässät, säger Riska.

Filip Riska
Bildtext Filip Riska tror ännu på framgång för Lukko.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Stämningen i Raumotruppen har ändå inte dämpats trots nu fyra förluster på raken.

– Nej, det har varit marginalspel. Vi vet ännu att vi kan vinna, säger Riska.