Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Evira granskade prickade slakterier: "Djuren behandlades väl"

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Grisar
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Slakterierna som prickades av djurrättsaktivister har nu granskats av livsmedelssäkerhetsverket Evira.

Djurrättsaktivisternas smygfilmer visades i Yles program Mot i slutet av oktober. På filmerna blir djuren slagna och får rikligt med stötar med elpiskor. I många fall misslyckades också nedsövningen av djuren.

Filmerna ledde till att slakterierna polisanmäldes.

Eviras granskning visade brister vid alla de prickade slakterierna, men de gällde främst standardrutiner, bokföring och saknade kompetensbevis. I behandlingen av djuren märktes inga brister vid granskningarna.

Granskningarna gjordes av Eviras besiktningsveterinärer i samarbete med regionförvaltningsverkets länsveterinärer.

Alla slakterier ska granskas

Enligt Evira hade slakterierna självmant flyttat en del av arbetarna som behandlade djur illa på smygfilmerna till andra uppgifter.

Evira säger sig ha vidtagit åtgärder för att se till så djurskyddssituationen vid de utpekade slakterierna blir lagenlig. Dessutom ska Evira granska också Finlands övriga slakterier. Det här sker i början av nästa år.

Handledningen och utbildningen av de myndigheter som granskar slakterierna ska bli bättre. Evira framhåller ändå att det är slakterierna själva som har nyckeln till djurens välfärd, och uppmanar slakterierna att så snart som möjligt ordna tilläggsutbildning för sina anställda.

En bråkdel av djuren behandlades dåligt

Djurrättsorganisationen Djurens Rätt har skickat en sammanställning av sitt videomaterial till Evira.

På basis av det har Evira sammanställt ett expertutlåtande för polisens förundersökning kring det misstänkta djurplågeriet.

- Det var en lättnad att konstatera att det bara fanns ungefär 20 minuter graverande material i videosammanställningen, trots att fotograferingen vid slakterierna hade pågått i 300 timmar, säger Jaana Mikkola, sektionschef vid Eviras sektion för djurens välfärd och identifiering, i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln