Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj ser många hinder för seger i dagens Ukraina – kan ha fått sparken av Zelenskyj

Män i kamouflagemönstrade jackor står framför en mikrofon.
Bildtext Bilden är tagen i Kiev mars i fjol, när Zaluzjnyj deltar i en begravning av en krigare.
Bild: Mykhaylo Palinchak / SOPA Images / Shutterstock / All Over Press

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntas utifrån obekräftade uppgifter meddela att överbefälhavaren Valerij Zaluzjnyj avskedas. I en nypublicerad kolumn lyfter Zaluzjnyj fram brister i den ukrainska staten.

I en kolumn som det amerikanska nyhetsmediet CNN publicerade på torsdagen skriver Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj om vapen, krig och hinder i dagens Ukraina.

Zaluzjnyj författade den nypublicerade kolumnen innan omvärlden fick veta att han kan få sparken av landets president Volodymyr Zelenskyj den här veckan.

Sedan Svenska Yle rapporterade om nyheten i tisdags har två anonyma källor uppgett för CNN att han redan har fått sparken, ett beslut som väntas offentliggöras senare den här veckan.

Zaluzjnyj skriver om det militära

Den nypublicerade kolumnen ger en inblick i den populäre Zaluzjnyjs retorik. Texten handlar om krigföring, och hur han ser att Ukraina kan segra.

Zaluzjnyjs ser flera hinder för en ukrainsk seger. Bland annat ser han brister i det juridiska ramverket i Ukraina. Han säger också att Ryssland har bättre möjligheter att mobilisera manskap – ett område där Ukraina halkar efter på grund av brister i institutionerna.

Obemannade vapensystem utgör en stor möjlighet med tanke på de här begränsningarna, enligt Zaluzjnyj. Han nämner också attacker med ekonomiska och psykologiska mål – med det slutliga målet att förstöra fienden och erövra mark.

Bredare stöd än Zelenskyj

Det är oklart vad exakt dessa två av Ukrainas mäktigaste män är osams om - men mycket tyder på att Zaluzjnyj anser att Zelenskyj inte har lyckats med det militära.

När Zaluzjnyj i november använde ordet dödläge för att beskriva krigssituationen reagerade Zelenskyj genom att säga att sådana formuleringar bara gynnar Ryssland.

Enligt en undersökning som det sociologiska institutet KIIS i Kiev utförde i december stöddes överbefälhavaren Zaluzjnyj av 88 procent av ukrainarna. Enligt samma undersökning åtnjöt Zelenskyj ett stöd på 62 procent.

Skillnaden i stödet kan till viss del förklaras av att Zelenskyj är en politiker och Zaluzjnyj är en tjänsteman. Det har ändå spekulerats i huruvida Zaluzjnyj kunde utmana Zelenskyj för landets högsta post.

Källor: CNN, Reuters