Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg fick pengarna för Norra hamnen

Från 2015
Uppdaterad 23.11.2015 14:20.
Här ska vi bygga bostäder, visar Peter Tanzer, kommersiell projektledare
Bildtext Mäenpääs konsult Peter Tanzer visar var bostäderna ska byggas i Norra hamnen.
Bild: Yle/Monica Slotte

Mäenpää Byggnads Ab och Raseborgs stad har nu undertecknat köpeavtalet för bostadskvarteret i Norra hamnen i Ekenäs. Köpesumman är 1,2 miljoner euro.

Byggföretaget äger nu tomterna i PORT 19. Det betyder att Mäenpää Byggnads Ab kan ansöka om bygglov och den första fasen av byggandet kan inledas när ansökan har behandlats.

Planen är att byggstarten sker i december det här året. De första invånarna i PORT 19 ska enligt planen kunna flytta in i sina nya lägenheter sommaren 2017.

Handpenning för affärskvarteret

Mäenpää Byggnads Ab har i dag också gjort ett förköpsavtal med staden för den delen av Norra hamnen där det ska byggas ett köpcentrum.

Förköpssumman är 334 000 euro. Det är en tredjedel av den uppskattade totalsumman som bygger på den byggrätt som är angiven i detaljplanen för handelsområdet.

Mäenpää Byggnads Ab är bunden att börja bygga handelskvarteren inom 24 månader efter att företaget har fått besittningsrätt till området.

Företaget får besittningsrätt då detaljplanen vinner laga kraft. Det borde enligt planerna ske inom ett till två år.

Om Mäenpää inte börjar bygga handelsområdet inom överenskommen tid har Raseborg rätt att häva köpet. I så fall återbetalas inte handpenningen förutom kostnaderna på 200 000 euro för planeringen för området. Raseborg får samtidigt rätt att använda sig av planeringen.

Betalning i tre etapper

Mäenpää Byggnads Ab betalar en tredjedel av totalsumman då företaget får besittningsrätt till handelsområdet. Den resterande tredjedelen betalas då företaget slutligen får ägorätt till området.

Artikeln har uppdaterats med detaljer kring förköpsavtalet för affärsområdet 23.11 klockan 13:08

Diskussion om artikeln