Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zelenskyj vill sopa rent bland landets toppskikt – ”Dömt att misslyckas” säger forskare

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj står med två personer i uniform.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjorde ett besök vid frontlinjen i regionen Zaporizjzja i februari.
Bild: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / EPA-EFE

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill avskeda inte enbart arméns överbefälhavare, utan också många andra ur landets ledarskikt. Initiativet är dömt att misslyckas, säger en forskare.

Volodymyr Zelenskyj har för första gången offentligt erkänt att han planerar avskeda landets populäre överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj.

– Jag har något stort i åtanke som inte rör bara en person utan kursen för hela landets ledarskap, säger Zelenskyj i en intervju för den italienska tv-kanalen Rai.

– Det handlar om att ersätta en rad ledare, inte bara i en enskild sektor som försvarsmakten.

Presidentens popularitet främst

– Zelenskyj tar det här initiativet främst för att säkra sitt eget politiska kapital, och inte med landets bästa i sikte, säger forskaren Ryhor Nizhnikau på Utrikespolitiska institutet.

– Det här handlar om att presidenten försöker stärka sin egen popularitet, som har minskat det senaste halvåret, fortsätter han.

Enligt forskaren är det bara naturligt att stödet för presidenten har minskat i takt med att kriget drar ut på tiden.

– Enigheten i det ukrainska samhället kan inte fortsätta för evigt, säger Nizhnikau. Folket har blivit mer politiskt, mer kritiskt och man har börjat ställa obekväma frågor till landets ledning.

En man i glasögon och halsduk tittar snett mot höger.
Bildtext Ukraina behöver en realistisk strategi framom en positiv attityd, säger forskaren Ryhor Nizhnikau.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Järngeneralen ett problem

De senaste dagarna har det kommit flera rapporter om att järngeneralen Valerij Zaluzjnyj redan tvingats lämna sin post.

Zaluzjnyj har lett Ukrainas väpnade styrkor allt sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig för nästan två år sedan. Han har stort förtroende i hela samhället och att ge honom sparken är ett riskabelt beslut.

– Att avskeda överbefälhavaren skadar inte enbart Zelenskyjs politiska image, utan också samhällets förtroende gentemot staten, säger Nizhnikau. En skada som det blir så gott som omöjlig att reparera.

Ryktena om Zaluzjnyjs öde har gett upphov till en kritikstorm i Ukraina.

– Presidentens kansli har därför förberett en informationskampanj, säger Nizhnikau. Och presidentens senaste initiativ är en del av den. Man breddar temat och säger att målet är hela landets ledning, inte enbart överbefälhavaren.

Populismen hotar vinna

Relationen mellan Zelenskyj och överbefälhavaren har varit spänd redan en längre tid.

Zaluzjnyj har beskrivit situationen vid fronten som ett ”dödläge” och krävt att ledningen måste göra en helomvändning och överge ”det utdaterade, stereotypiska tänkandet”.

Ett tänkande som inte passar in i presidentens optimism.

– Ifall vi vill vinna måste vi alla dra i samma riktning och vara övertygade om en seger, sa presidenten i intervjun. Vi kan inte bli avskräckta, utan vi måste ha den rätta positiva energin.

En hållning som allt oftare kritiseras.

– Ukraina är inte i behov av en positiv attityd, utan landet behöver en realistisk strategi, säger Nizhnikau.

– På det viset är Zelenskyj populistisk, fortsätter han. Han försöker ge folket det han tror det vill höra. Han vill skapa en positiv atmosfär om att allt nog blir bra.

Den här trenden kom också fram i lagen om mobilisering.

– Lagen borde ha godkänts direkt men presidenten backade när folk började kritisera den, säger Nizhnikau. Istället för att ta ansvar för landets försvar beslöt han skyffla över ansvaret på andra.

– En mobilisering är oundviklig och det blir den nya befälhavaren som tvingas bära hundhuvudet för den, säger forskaren.