Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snöbrist problematisk för västnyländska skidlöpare

Från 2015
Uppdaterad 23.11.2015 16:45.
Benjamin Tulonen i Sportmåndag 23.11.2015
Bildtext Benjamin Tulonen i Sportmåndag 23.11.2015.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Karisbon Benjamin Tulonen har skidat sedan han var ett par år gammal. De snöfattiga vintrarna gör grenträningen svårare för honom och alla andra skidlöpare i södra Finland.

Benjamin Tulonen, 18 år, säger att han följde sin fars fotspår i grenvalet. Ända från att han som riktigt litet barn första gången stod på skidorna, har hans pappa hjälpt honom i hobbyn.

- Jag var väl kanske två år när pappa och mamma drog mig i skidspåret, skrattar han.

Att ha skidning som hobby eller tävlingsidrott är inte det lättaste i Västnyland. Orsaken till det är förstås snöbristen.

- De två, tre senaste vintrarna har ju varit riktigt bedrövliga. Det har betytt en massa torrträning för mig.

Med torrträning avser Benjamin Tulonen löpträning, backdragningar, mera fartuthållighetsträningar och en del rullskidning. Rullskidningen förutsätter att det är torrt på vägarna, säger Tulonen.

- Jag tränar inte med rullskidor så mycket som många andra, men i år har det blivit lite mera rullskidning för mig. På sommaren försökte jag rullskida ett par gånger i veckan.

Rullskidning är farligt

Benjamin Tulonen säger att det innebär vissa risker att rullskida på de västnyländska vägarna. Rullskidorna saknar nämligen bromsar.

- Det gäller ju att välja en sådan väg där det inte är så mycket trafik. Uppstår det en sådan situation, där rullskidaren märker att det blir för trångt är det bara att kasta sig i diket, men tillägger att han sluppit göra det.

Tulonen säger att han inte varit tvungen att hoppa i diket en enda gång.

Då tävlingssäsongen kör i gång ligger skidåkarna i Västnyland och södra Finland efter övriga Finlands skidåkare. Det gäller åtminstone antalet kilometrar på snö.

- När jag tävlar första gången på snö, har de flesta tävlat två eller tre gånger på snö redan den säsongen. Det har betytt att starten alltid har varit lite svår, förklarar Tulonen.

Snöveckor norrut

Eftersom det inte finns snö i de sydligaste delarna av landet så söker sig skidarna till platser där det finns snö. Benjamin Tulonen berättar att han under hösten vistats norrut för att få träna på snö.

- Jag var en vecka i Lappland och en vecka i Vuokatti. Jag brukar söka mig till snö på hösten för att få de första skidkilometrarna ganska tidigt.

Snömängderna i södra Finland påverkar också hans årliga kilometrar i skidspåret.

- De vintrarna det här i Västnyland fanns mycket snö, kunde det bli långt över tusen kilometer per vinter. Sådana vintrar det varit nu under de senaste åren, kommer jag kanske just över tusen kilometer, säger Benjamin Tulonen.

Han kan inte säga om det är mycket eller lite, eftersom skidarna inte jämför antalet kilometrar sinsemellan.

- Vi mäter våra träningsmängder i timmar.

Långa sträckor fritt

Benjamin Tulonen skidar helst längre sträckor och hellre fristil. Jag har bra uthållning och klarar mig därför bäst på de längre sträckorna, säger han.

- Den här säsongen är 30 kilometer den längsta sträckan i min åldersklass under 20 år.

Hans moderklubb är IK Trissan i Karis, men för ett par år sedan bytte han klubb till Borgå Akilles.

I klubbytet fanns ingen dramatik.

- På det sättet fick vi ett ganska slagkraftigt lag till Silvertrissan för under 16-åringar.

Silvertrissan motsvarar FM i yngre åldersklasser.

Nu Sibbo Vargarna

Sedan sprack stafettlaget och Benjamin Tulonen bytte klubb till Sibbo Vargarna.

- Jonas Nordström och jag bytte till Vargarna för den här säsongen. På det sättet får vi ett bra stafettlag i den klubben, säger han.

Benjamin Tulonen orienterar sommartid. Han är duktig också i den sporten och har junior-VM år 2017 som mål.

- Var jag finns inom skidåkningen om några år är det däremot svårare att säga. Det beror lite på hur mycket snö här finns under de kommande åren.

Radio Vega Västnyland

16:20