Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Låt någon annan köra efter julfesten

Från 2015
Händerna på ratten.
Bild: Yle/Simon Bergholm

Polisen håller ett vakande öga på bilister under julfesttiderna. Det är både för bilisternas eget bästa och för medtrafikanters säkerhets skull.

Om du tycker att du har sett polispatruller ute i trafiken i Östnyland lite oftare än vanligt den senaste tiden, så har du sett rätt. Senast på måndag morgon hölls razzia på två olika ställen i Östermalm i Borgå.

- Vi har en kampanj på gång där vi i första hand kollar att folk inte kör berusade, men vi övervakar också andra saker samtidigt, berättar kommissarie Riku Korpela vid Borgåpolisen.

Korpela berättar att polisen är ute främst sent på kvällen och tidigt på morgonen för att hålla koll på bilisterna.

Kan bli dyrt att köra berusad

Överkonstapel Risto Maksimainen vid Polisinrättningen i östra Nyland berättar att orsaken till den intesifierade övervakningen är att julfestsäsongen är igång.

- Det är ganska vanligt med rattfylleri kring valborgsmässoafton, midsommar och lillajul. Det används en hel del alkohol och man ska ju hem från julfesten. Om taxikön är lång så är väl lockelsen stor att ta den egna bilen hem, säger Maksimainen.

Polisen inte kan göra så mycket mer än informera och övervaka, säger Maksimainen. De senaste veckosluten har poliserna varit ute på vägarna i lite större utsträckning än vanligt och kommer att vara det också nästa helg.

Maksimainen har en vänlig men bestämd hälsning till alla julfestfirare.

- Om du vet att det serveras alkohol på festen, så lämna bilen hemma. Det kostar lite mer att ta buss eller taxi, men kostnaderna blir mycket högre om olyckan är framme med den egna bilen.