Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Annorlunda julgranar i fyra olika stilar

Från 2015
Uppdaterad 25.11.2015 15:29.
alternativa granar
Bildtext Alternativa granar.
Bild: Yle/Lee Esselström

Julgranssabotörer, har du råkat ut för dem någon gång? Min katt var galen i mina tovade julgransbollar så hon stjälpte granen upprepade gånger.

Hunden åt upp chokladtomtarna och vännerna var allergiska så vi fick lyfta ut granen innan de kunde komma på besök. För att inte tala om jularna med små barn, då fick vi ha en minigran högt uppe på byrån med ett rep från gardinstångskroken till granen så att den hölls på plats även när barnen knuffat fram stolar för att plocka pyntet ur granen.

Här kommer några tips på alternativ till den traditionella granen eller komplement om man så tycker. Varför inte dekorerar alla rum inför jul? Samtliga är uppsatta på väggen för att göra livet lättare för småbarnsfamiljer, djurägare och allergiker. Vilken passar bäst hemma hos dig?

spetsmönster
Bild: Yle/Lee Esselström

Den romantiska, lantliga granen
Den här granen är gjord av paket, kort, kuvert, påsar och små hängen som jag har gjort själv. De stora dekorationerna är egentligen paketpåsar som jag sytt ihop av papper jag tryckt själv. Instruktioner till alla delar som ingår i den här granen hittar du
här

gran
Bild: Yle/Lee Esselström

Den minimalistiska granen

Du behöver bara färgad tejp för att göra den här granen. Vi använde svart eltejp till granen och en glittertejp till stjärnan. Det går även bra att använda washitejp/mönstertejp i valfri färg.

Det är bara att börja tejpa och klippa av tejpen på lämpliga ställen så kan du forma din egen gran enligt hur du tycker den ska se ut. Tejpen är klippt så det går att gå igenom pardörrarna. Att sätta en sådan här gran på dörren kan även vara ett alternativ för den som inte har så mycket väggyta. Kanske granen kan tejpas på ytterdörren i år?

väggdekoration
Bild: Yle/Lee Esselström

Den traditionella granen med halm och rött

Den här granen är uppbyggd med hyllor i olika storlek. Den längsta hyllan längst ner och sedan smalnar hyllorna av mot toppen. Hyllorna är målade i samma färg som väggen för att synas så lite som möjligt. Dekorera hyllgranen enligt din egen stil. Vi valde att plocka fram lådorna med allt gammalt pynt vi använt och gjort under tidiigare år.

Halmstjärnan gjorde Owe 2014 och länk till video hur man gör den hittar du här. Ugglorna gjorda av tomma wc-pappersrullar gör du så här. Klicka på de blåa orden i texten så kommer du direkt till respektive sida med instruktioner för de olika sakerna.

Elins vikta pappersstjärnor gör du också lätt själv medan halmbollarna är mycket krävande men ett utsökt hantverk för den hugade. I den här granen plockade vi även in andra passande traditionella juldekorationer samt batteridrivna ljus för att inte skapa brandfara men ändå få några ljuskällor. Vill man hellre fästa en ljusslinga så passar även det.

väggdekoration
Bild: Yle/Lee Esselström

Grön gran utan barr och julpynt

Den mest extrema granen kanske, uppbyggd enbart av gröna saker man hittar hemma, fastspikade på väggen. Samla ihop allt som är grönt, vantar, mössa, muggar, och en duk t ex. och lägg ut dem på ett bord eller på golvet för att se hur de bäst placeras innan du fäster dem på väggen.

I den här granen hittar du även en hel del saker som vi gjort i tidigare program.

Camillas Matskedsänglar , gröna tavla och tavla målad på en avsågad björk.

Lees diadem med tygblomma, tovade sittunderlag och virkade accessoar av gamla solglasögon fick också plats i den här granen. En hel del gröna saker har vi hunnit göra genom åren.