Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Rock-Benny och hans bäverboys rockar loss i Guitar Hero

Från 2015
Uppdaterad 23.11.2015 22:05.
Kontroller: Rock-Benny och hans bäverboys rockar loss i Guitar Hero - Spela upp på Arenan

Benny spelar Guitar Hero för första gången och tror att man kan äta en whammy bar. Björn sjunger som en ängel och Ted försöker komma ihåg vad som kommer på provet imorgon. Se Kontrollers mest omständiga recension hittills! Det är en “shitshow”, bokstavligt talat.

Jag har aldrig spelat Guitar Hero tidigare. Det här beror delvis på ett oerhört svagt musikintresse, men också på bristande socialt umgänge och ren och skär snålhet. Men visst har jag varit nyfiken på serien, så det känns ändå som en hyfsat monumental händelse första gången jag hänger den blänkande plastgitarren runt nacken.

Föga förvånande suger jag något enormt, min bristande taktkänsla ger sig till känna direkt (jag hade till och med problem med flöjten i The Legend of Zelda: Spirit Tracks) och jag förstår inte riktigt hur jag ska kunna flytta mina fingrar till den övre knappraden i tid.

Men skam den som ger sig, jag spelar tills fingrarna blöder (i alla fall känns det som det) och det är faktiskt rätt tillfredsställande att jag hela tiden blir bättre och bättre. Och att spelet, i sin tur, blir roligare och roligare.

En nystart

Guitar Hero Live är det första spelet i serien till moderna konsoler. Det består av två spellägen – GH Live och GH TV – som bjuder på två olika upplevelser. GH Live simulerar ett liveuppträdande med ett coverband bestående av riktiga människor, och det är precis lagom töntigt för att jag ska uppleva det som charmigt samtidigt som jag facepalmar över alla överdrivna ansiktsuttryck.

Varje låt består av två oklippta framträdande, och beroende på hur man presterar växlar spelet mellan den “dåliga” och den “bra” versionen. Jag tror knappast att riktiga band börjar häckla gitarristen när han klåpar sig, eller att publiken börjar gråta, men så har jag faktiskt inte varit på en konsert sedan Nordmans storhetstid under tidigt 00-tal, så vad vet jag.

GH Live utgör också spelets karriärläge, och man får medverka i spelningar där en handfull låtar avverkas efter varandra.

Guitar Hero Live
Bildtext Att göra publiken förbannad på mitt urkassa framträdande är roligare än det borde vara! Bild: Activision

Om man vill spela enskilda låtar vänder man sig med fördel till GH TV. Här får vi inga liveframträdanden utan spelar istället i takt med låtarnas ursprungliga musikvideor. Det intressanta är upplägget. Antingen köper man enskilda låtar med spelets valuta (kan antingen köpas för riktiga pengar eller tjänas ihop genom att bara spela) eller så hoppar man in på en av flera livestreams som dygnet runt sänder musikvideor uppdelat i genrer.

Jag älskar den här idén. För mig som inte är intresserad av att nöta ett fåtal låtar i all evighet är det här perfekt, jag behöver bara hoppa in på en kanal och spela tills jag tröttnar med minimala avbrott.

Man tjänar också tillräckligt med pengar genom att bara spela spelet, så mikrotransaktionerna känns inte påträngande. De finns där för de människor som saknar alla former av tålamod, men resten av oss kan gott ignorera dem.

Guitar Hero Live
Bildtext Fem stjärnor? Uppenbarligen ar det inte Benny som spelar. Bild: Activision

En plattform för framtiden

Fördelen med att streama musikvideorna i GH TV är att Activision har stor frihet att lägga till låtar när de vill (eller ta bort dem om rättigheterna tar slut). Det här är ett modernt och framtidssäkert sätt att göra musikspel idag, och därför tror jag att Guitar Hero Live kommer att frodas och leva länge.

Själv kommer jag nog lägga gitarren på hyllan rätt kvickt (var är all j-pop Activision!) men jag förstår grejen nu, jag förstår dragningskraften. Guitar Hero är en kul grej som förtjänar att leva vidare och underhålla kommande generationer.

Mer om ämnet på Yle Arenan