Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbolands brandkårsunga bäst i Finland

Från 2015
Uppdaterad 23.11.2015 15:19.
Erica Jansson, Harri Heino, Andreas Nyman, Camilla Rautanen, Sonja Lumme och André Sundelin.
Bildtext Från vänster: Erica Jansson, Harri Heino, Andreas Nyman, Camilla Rautanen, Sonja Lumme och André Sundelin.
Bild: SPEK/Tiia Fredriksson

Åbolands Brand- och Räddningsförbunds ungdomsarbetsutskott får priset för årets brandkårsungdomsarbetare 2015.

Vanligtvis utnämns en enskild brandkårsungdomsarbetare till årets brandkårsungdomsarbetare, men med särskilda grunder kan man även utse en grupp som består av brandkårsungdomsarbetare. Priset ges av ungdomsarbetskommittén inom Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

- Det känns bra, säger ungdomsledare Andreas Nyman, som var med om ta emot priset. Det här får oss att arbeta ännu hårdare för att aktivera ungdomar.

I prismotiveringen nämns att det 2008 såg ut som om brandkårsungdomsarbetet i Åbolands skärgård höll på att upphöra då sammanlagt bara 26 ungdomar var med i verksamheten.

Styrelsen i Åboland beslöt att satsa på ungdomsverksamheten och tog tag i saken. Numera finns det en fungerande ungdomsavdelning i nästan varje brandkår på området, och år 2014 fanns det redan 167 brandkårsungdomar i Åboland.

För att utveckla verksamheten har man också effektivt uppmuntrat ungdomsavdelningarna till samarbete och att vara aktiva. Ungdomsavdelningarna i Pargas, Kimito, Västanfjärd, Dragsfjärd, Hitis, Nagu, Korpo och Houtskär ordnar regelbundet Action-veckoslut med flera brandkårer.

Tack vare samarbetet ordnades Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbunds veckoläger på Gyltö i Korpo. Ungdomsavdelningarna har dessutom haft ett gemensamt tävlingslag som i somras deltog som Finlands representant i internationella CTIF-tävlingar i Polen.

Priset för årets brandkårsungdomsarbetare beviljas som erkännande för förtjänstfullt och framgångsrikt arbete till förmån för brandkårsungdomsverksamheten. Syftet med ungdomsarbetsutmärkelsen är att främja brandkårsungdomsarbetet i Finland, höja brandkårsungdomsarbetets anseende och tacka för aktiv verksamhet.