Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisaföretagare: ”Vi kan klara oss utan posten en tid”

Från 2015
Uppdaterad 25.11.2015 16:22.
Kristian Willner med sin pappersskärare
Bildtext Kristian Willner.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Poststrejken har tvingat östnyländska företag att tänka om. Kristian Willner på tryckeriet Tarra-Tac i Lovisa fick anlita en budfirma för att leveranserna ska hinna fram till kunderna i tid.

Företaget Tarra-Tac på industriområdet i Lovisa producerar klistermärken och etiketter för maskiner inom industrin. Produkterna exporteras till sju länder och leveranserna kan inte bli försenade.

Inte ens om postens anställda strejkar.

Det är först efter att strejken har pågått i några dagar som företagare Kristian Willner börjar lägga märke till den.

Han är ändå förberedd på att klara sig utan posten en längre tid.

– Vi garderade oss i god tid och gjorde ett avtal med en privat budfirma som sköter leveranserna. Fakturorna skickas endera som nätfakturor eller som pdf-bilagor per e-post, säger Willner.

Kopierings firman Tarra-Tac's garage
Bildtext Papplådor och paket på Tarra-Tac.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Paketen kunde ha fastnat

Willner tror inte att den ekonomiska skillnaden blir så stor. Brevförsändelser kan bli lite dyrare, men vad gäller andra leveranser har budfirmorna ungefär samma prisnivå som posten.

Tarra-Tac lät bli att skicka paket med posten redan förra veckan.

– Mardrömsscenariot för oss skulle ha varit att paketen hade fastnat på distributionscentralerna i flera veckor. Ingen har förut testat vad som händer om distributionscentralen står stilla i en vecka och blir överbelastad. Hur länge tar det innan den är tömd igen?

Kristian Willner på sitt kontor
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Tillfällig lösning kan bli permanent

Willner konstaterar att han tar en dag i sänder och ser hur strejken utvecklas.

Han har förståelse för postens anställda och deras missnöje med för låga löner men företagarna tvingas anpassa sig till situationen och hitta andra alternativ.

Tillfälliga lösningar under strejken kan bli permanenta för många, eftersom posten inte längre har monopol på försändelser.

– Jag är nog lite rädd för att en stor del av företagarna gör liknande beslut som jag, och sedan när postens anställda återvänder till jobbet så har de en mindre omsättning att återvända till.

En pappersskärare
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Blir knappast helt som förr

Willner vet ännu inte om han själv kommer att återgå till att använda postens tjänster bara strejken är förbi.

– Tidigare har posten skött en stor del av våra leveranser men jag misstänker att vi inte helt går tillbaka till det som har varit. En större andel av leveranserna kommer säkert att skötas av budfirman.

Mest orolig är Willner för hur postens distributionscentraler kommer att fungera då strejken är förbi. Julhelgen kan krångla till saker och ting ytterligare.

– Jag är beredd på att klara mig utan posten ända till årets slut eftersom jultrafiken kan göra återhämtningen efter strejken ännu långsammare, säger Kristian Willner.