Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fem sanningar du inte visste om Afrika

Från 2015
Uppdaterad 23.11.2015 16:30.
Lejonet Cecil dödades av en jägare.
Bildtext Det var inte bara lejonet Cecil som kom från ett afrikanskt land.
Bild: EPA

När vi tänker ”Afrika” tänker vi ofta romantiskt eller dramatiskt – lejonkungen, djur och vacker natur möter hungersnöd, konflikter och fattigdom. Det vi missar är allt där emellan.

Den afrikanska kontinenten består av sammanlagt 54 självständiga stater (Europa har 50) och är självklart mångsidig och full av såväl positiva nyheter som vanlig vardag. Vi listar fem sanningar från Afrika som du kanske inte visste om!

1. Mobilteknologi och IT

Numera kan man inte prata Afrika utan att nämna ordet mobil. De allra flesta på kontinenten har en mobiltelefon och mobilindustrin blomstrar.

Några exempel på innovativ mobilanvändning är de olika funktionerna man kan skicka pengar med. Mpesa är en kenyansk uppfinning – genom den kan man överföra pengar till andra och också handla med. Afrikanerna är föregångare på att överföra pengar mobilt – det går redan att skicka pengar över landsgränser med mobilen utan att det kostar extra.

Det går bra också för app-branschen. Några exempel är MFarm-appen, som hjälper bönder att se de nyaste priserna på råvaror och Find-A-Med i Nigeria som hjälper dig hitta närmsta sjukhus, som du sedan kan recensera.

En gata i Nariobi, Kenya, kantas av IT- och mobilföretag.
Bildtext Det är svårt att missa mobilföretagens påverkan på den här gatan i Nairobi, Kenya.
Bild: EPA / DANIEL IRUNGU

2. Förbud på plastpåsar

I Rwanda har man förbjudit plastpåsar och konfiskerar dem vid gränsen. Förbudet är en del av landets miljötänk och har bidragit till att Rwanda i dag är ett av världens renaste länder! Istället för plast använder man pappers- eller tygpåsar.

I dag är Rwanda ett av världens renaste länder och det finns redan planer på att ersätta plastflaskor med något mer hållbart.

Kigali, Rwanda.
Bildtext Gatorna i Rwandas huvudstad Kigali skräpas inte ner av plast.
Bild: EPA / DAI KUROKAWA

3. Kvinnor i politiken

Finland är inte det enda landet med en kvinnlig president i bagaget. Just nu leds både Liberia och Centralafrikanska Republiken av kvinnor: Ellen Johnson Sirleaf i Liberia och Catherine Samba-Panza i CAR, och fram till 2014 var Joyce Banda president i Malawi.

Flera afrikanska länder har kvinnor välrepresenterade i också i sina parlament - Rwanda är de facto nummer ett på listan av länder med mest kvinnor i sitt parlament, hela 64 procent.

72-åriga Johnson Sirleaf ställer upp för en andra presidentperiod.
Bildtext Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf.
Bild: Candace Feit / EPA

4. Trafikrobotar

I Kinshasa (Demokratiska republiken Kongos huvudstad) har man tagit i bruk trafikrobotar som drivs av solkraft. Plåtgubbarna skickar videobild från trafiken till ett centralkontor och berättar för fotgängare när det är tryggt att gå över gatan. Bilarna blir snabbt fler i Kinshasa, vilket har lett till stökig trafik. Solenergidrivna robotar löser en del av det problemet.

Trafikrobot i Kinshasa, Kongos Demokratska Republik.
Bildtext Fotgängare i Kinshasa kan gå lugnt - roboten håller koll.
Bild: EPA / ANDREAS HAJDU

5. Snabbt växande ekonomier

Flera av världens snabbast växande ekonomier är afrikanska. När man räknar ut de tio länder vars ekonomier väntas växa mest år 2015-2016, finns fyra afrikanska med: Etiopien, Demokratiska Republiken Kongo, Elfenbenskusten och Moçambique. Förra året var sju länder på listan afrikanska - också Tanzania, Ghana, Nigeria och Zambia växer så det knakar.

Dar es Salaam.
Bildtext Dar es Salaam i Tanzania växer i takt med att landets ekonomi också gör det.
Bild: EPA / SARAH ELLIOTT
Lejonkungen gör comeback i 3D
Bildtext Visste du, att språket man sjunger på i början av öppningslåten i Lejonkungen är zulu, som pratas främst i Sydafrika?
Bild: Disney