Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbodaghem ska inte få större grupper

Från 2015
Uppdaterad 24.11.2015 07:08.
Esbo centrum.

Fullmäktigegrupperna i Esbo har kommit överens om nästa års budget. Trots den ansträngda ekonomin vill politikerna skjuta till ytterligare sex miljoner euro.

Det är stadsfullmäktiges förhandlingskommité som förhandlat fram lösningen. I det nya förslaget är utgifterna 5,86 miljoner högre än i stadsdirektörens ursprungliga förslag.

Alla fullmäktigegrupper, förutom Sannfinländarna, står bakom förslaget.

Största delen av summan kommer att användas inom undervisningen. Esbo kommer inte att öka gruppstorlekarna på daghemmen, utan en skötare ska även i framtiden ansvara för sju barn. Grupper med halvdagsbarn får bestå högst av 24 barn.

Även grundskolorna tillskjuts en halv miljon extra för att kunna minska på gruppstorlekarna. Esbo-tillägget i hemvårdsstödet kommer ändå att sänkas från 218 till 200 euro.

Esbos ekonomi har varit väldigt ansträngd under de senaste åren och staden är tvungen att låna över 300 miljoner euro under 2016. I slutet av året kommer stadens totala lånesumma närma sig miljardgränsen, vilket ändå är relativt lite jämfört med grannstäderna Helsingfors och Vanda.

Det nya förslaget ska behandlas av fullmäktige 2.12.