Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dagens mobiltelefoner är inte lika förberedda på storm

Från 2015
Uppdaterad 23.11.2015 19:13.
Nödnumret 112
Bild: YLE/Sofia Lindahl

Det moderna samhället visade igen i helgen hur sårbart elnätet faktiskt kan vara. Snöovädret slog ut elnätet och fick mobilerna i Juupajoki att sluta fungera. Den som var i nöd skulle fysiskt ta sig till närmaste brandstation för att få hjälp.

Det behövdes inte mer än en snöstorm och ett snöfall på 35 centimeter under ett dygn för att slå ut något av det allra dyrbaraste som vi har i dagens samhälle, nämligen mobiltelefonerna.

Det här fick invånarna i Juupajokis kommun erfara i helgen, då mobiltelefonerna slutade fungera under en hel dag på grund av stormen.

Utan ett fungerande telefonnätverk står Juupajokis kommun handfallen vid en nödsituation, säger kommundirektör Pirkko Lindström.

- Vårt elnät fungerade inte alls och därför fungerade inte mobiltelefonerna eller internet. Kommunen kunde inte göra någonting, säger Lindström.

Lapp på dörren: Ta dig till närmaste brandstation om du är i nöd

Juupajoki kommun hängde upp en lapp på dörren vid kommunhuset som uppmanade invånarna att ta sig till närmaste brandstation om de råkade ut för en nödsituation.

Men närmaste brandstation kunde i värsta fall ligga 20 till 30 kilometer bort för vissa invånare i kommunen.

- När vi har så mycket snö är det ganska svårt att ta sig till vårt kommuncentrum. Om invånare inte kan ringa till ambulansen och brandstationen är det inte bra. Mobiltelefoner är så viktiga nu för tiden. Vi måste ha en plan b, säger Lindström.

Inrikesministeriet: Plan b finns inte

Enligt Janne Koivukoski, direktör för beredskapsavdelningen vid Inrikesministeriet, finns det ingen plan b.

- Det här är plan b. Vi är inte beredda på sådana här lägen, säger han.

Hur kan vi inte vara beredda på snö om vi bor i Finland?

- Vi borde vara vana med snö och vi har varit vana med det. När vi hade de fasta telefonlinjerna hade vi inte de problem som vi har i dag, säger Koivukoski.

Fasta telefonlinjerna var inte beroende av el

På de fasta telefonernas tid hade vi mindre telefonbolag som tog hand om telefonförbindelserna. Det fanns skilda förbindelser för telefonnätet och skilda förbindelser för elnätet.

De fasta telefonerna var nämligen inte beroende av elnätet på samma sätt som nuvarande telefoner är och förr fanns det också fler telefonledningar än nu.

I dag finns det däremot färre telefonledningar vilket gör att större regioner drabbas om ledningarna blir utan ström. Därför är vi också mer utsatta när det uppstår problem.

Att vara uppkopplad 24/7 får oss att pruta på säkerheten

Fasttelefonerna i all ära, men de klarade inte av att hålla oss uppkopplade på samma sätt som våra nuvarande mobiltelefoner gör.

Våra krav på ständig uppkoppling ställer i sin tur helt andra krav på mobilnätet.

- Med det gamla systemet kunde vi inte använda datanätet överallt, till exempel i skogen. Med det nya systemet kan vi vara uppkopplade överallt om det fungerar, men om det uppstår några problem är vi utan täckning helt och hållet, säger Koivukoski.

”Tre timmar utan ström räcker i normala fall”

Batterierna på telefonmasterna håller ungefär i tre timmar utan ström. Om strömavbrottet räcker längre än så slutar telefonförbindelserna att fungera.

Anledningen till att vi inte har batterier i telefonmasterna som håller längre än tre timmar utan ström är kostnadsfrågan.

Tre timmar utan ström anses räcka gott och väl vid mindre strömavbrott, men större snöstormar klarar våra nuvarande mobilnät alltså inte av.

Dessutom hinner inte elreparatörerna och mobilreparatörerna reparera skadorna i tid, eftersom serviceställena har blivit centraliserade till några få orter.

- Teleoperatörerna har utvecklat sina system. Servicecentralerna har blivit centraliserade till ett fåtal platser och det gör också att reparatörerna inte hinner till alla platser i tid, säger Koivukoski.

Diskussion om artikeln