Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu fylls Krämaretorget igen

Uppdaterad 25.11.2015 14:37.
Uppgrävda Krämaretorget i Borgå.
Bildtext Uppgrävda Krämaretorget i Borgå fyll som bäst.

Snart ska det åter vara möjligt att parkera på Krämaretorget i Borgå. Arkeologen anser att torget är i det närmaste arkeologiskt förstört.

Grävmaskiner och lastbilar med sand kör i och omkring den stora gropen på Krämaretorget i Borgå. Hålet håller på att fyllas, vilket betyder att parkeringsplatsen snart är i bruk igen.

Marken under torget innehöll ett och annat som inte hörde hemma där.

- Där fanns metall, mest kopparrester, och mark som var förorenad av olja. Det kommer från den bensinstation som fanns under torget, berättar gatubyggnadschef Juha Valkonen.

Arkeologiskt förstört

De värsta föroreningarna har förts till Kotka, medan Domargårds avfallscentral har tagit hand om den mark som innehåller endast lite föroreningar.

Arkeolog Timo Jussila har varit på plats och kollat vad som finns under torget, ifall det skulle råka finnas något av arkeologiskt intresse.

- Bensinstationen har byggts djupt och grundligt och den har dessutom byggts på samma ställe två gånger eftersom den har brunnit. Krämaretorget är på det sättet arkeologiskt förstört att det inte riktigt finns något kvar på grund av bensinstationen, säger Jussila.

Det som arkeologen hittade var främst gamla bitar av till exempel kärl och glas.

Jussila har dokumenterat det som hittades i gropen, men nu är han nöjd och känner inte att det behövs vidare utgrävningar.

Snart återinvigning

Torget grävdes ursprungligen upp bara för att kunna byta ut en parkeringsautomat på torget.

När grävarbetet började hittades rester efter en bensinstation. Väggarna kunde tydligt urskiljas av förbipasserande medan grävarbetena pågick. Det lite överraskande fyndet ledde till att hela torget grävdes upp.

Krämaretorget ska kunna användas som parkeringsplats igen nästa vecka.