Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Följ festen på slottet på Svenska.yle.fi

Från 2015
Uppdaterad 06.12.2015 20:00.
Presidenterna samlade
Bild: Jyrki Lyytikkä/ Yle

På söndag blir det självständighetsfest på presidentens slott och på Svenska.yle.fi kan du naturligtvis också i år följa med festligheterna från första till sista stund. Alla dessa godbitar och lite till bjuder vi på den 6.12.

På Svenska.yle.fi kan du följa med direktsändningarna från självständighetsmottagningen, se intervjuer med intressanta gäster, kolla in kvällens snyggaste utstyrslar och få kvällens stämningar på sociala medier.

  • Kvällens viktigaste material och direktsändningarna från slottet samlas på Svenska.yle.fi.
  • Allt om slottsbalen - bilder, klipp, diskussioner på sociala medier, artiklar och direktsändningar - finns på vår slottsbalssida Svenska.yle.fi/slottsbalen.

Direktsändningarna på webben och Yle Fem

Till självständighetsdagens absoluta höjdpunkter hör när slottets dörrar öppnas och gästerna börjar tåga in för att hälsa på presidenten och hans fru. Direktsändningen från presidentens slott börjar kl. 18.50 och varar till 22.05. Följ den på Yle Fem, Svenska.yle.fi eller på Yle Arenan.

Referenter för sändningen är i år Matilda Gyllenberg, Magnus Swanljung och Marko Hietikko. Reportrar på slottet är Janne Grönroos, bekant från Radio X3M och Yle Nyheters Katja Johansson. Läs mer om slottsbalsgängets förväntningar inför festen här!

Slottsbalen-crew 2015.
Bildtext Klädexpert Janina Fry, referent Marko Hietikko, reportrarna Janne Grönroos och Katja Johansson, klädreferent Pia-Maria Lehtola och klädexpert Carolina Forss samt referenterna Matilda Gyllenberg och Magnus Swanljung.
Bild: Yle

Balens bästa klänningar på Svenska.yle.fi

På Svenska.yle.fi kan du också se den parallella direktsändningen som har fokus på kläder och mode. Tillsammans med experterna Janina Fry och Carolina Forss ger Pia-Maria Lehtola sina analyser av balgästernas klädval. Är våra experter överens om kvällens mest lyckade dräkter? Fest på slottet - kläder och mode kl. 19.00-21.05 på Svenska.yle.fi och Yle Arenan.

På Svenska.yle.fi ger dessutom Radio Vegas Eva Frantz sin bedömning av gästernas klänningar och utstyrslar. Vem är kvällens bäst klädda i år?

Utöver vackra klänningar och glitter och glamour handlar slottsbalen förstås om intressanta människor, som på något sätt har utmärkt sig under det gångna året. Vi intervjuar spännande gäster och bjuder på klipp under kvällens lopp. På Svenska.yle.fi får du under kvällen också se hela självständighetsfesten i bilder.

Eva Frantz
Bildtext Eva Frantz väljer ut sina klänningsfavoriter för webben.
Bild: Svenska YLE. Kuvapalvelu / Jyrki Valkama

Allt på sociala medier på #slottsbalen

På självständighetsdagen är det festyra runtom i Finland, och vi vill gärna ta del av hur ni själva firar Finlands 98 år som självständig stat. Därför samlar vi in kommentarer och bilder från sociala medier på Svenska.yle.fi under kvällen.

Få stämningarna direkt från slottet och dela dina egna på Twitter och Instagram på taggen #slottsbalen.

På plats på slottet har vi också redaktör Marcus Rosenlund, som rapporterar speciellt på Instagram och dessutom ger festen en vetenskaplig vinkling under kvällen. Följ hans bilder och mycket mer på Instagram på #slottsbalen.

Delta med #slottsbalen!

Hur firar ni självständighetsdag? Delta i flödet på vår webb och tagga din bild med #slottsbalen! Under kvällen lyfter vi in bilder från Twitter och Instagram på Svenska.yle.fi.