Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Husbolag vinner på att samla in bioavfall

Från 2015
Tuuli Meriläinen.
Bildtext Tuuli Meriläinen berättar att flera husbolag redan nu är aktiva med att samla in bioavfall.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Från årsskiftet ska alla som bor i höghus sortera sitt bioavfall skilt. Det kan ge lägre avfallsutgifter för husbolagen.

Sydvästra Finlands Avfallsservice utvidgar insamlingen av bioavfall till fastigheter med minst 20 bostäder i S:t Karins, Lundo, Reso, Åbo, samt centrala Masku, centrala Nådendal och centrumområdet i Pargas. Cirka 51 % av invånarna i Åbo stadsregion berörs av de nya direktiven.

Också mindre fastigheter i området kan skaffa ett bioavfallskärl och gå med i insamlingen. Gränsen för insamlingsplikten av bioavfall har bestämts utgående från en livscykelanalys av växthusgaseffekterna.

- Vid mindre fastigheter och radhus får man hemskt gärna kompostera, säger informatör Tuuli Meriläinen vid Sydvästra Finlands Avfallsservice, men vi har räknat ut att det ekologiskt inte lönar sig att samla in bioavfall från områden som ligger längre bort eller där folk bor glesare. Utsläppen från transporten blir större än vad nyttan av insamlingen blir.

En tredjedel av avfallet är bioavfall

Insamlingen av bioavfall börjar vid årsskiftet, men alla fastigheter som berörs borde förbereda sig redan nu med att beställa kärl och att förbereda invånarna på det nya systemet.

På tisdagen fick disponenter och husbolagsstyrelser information om bland annat om hurdana kärl det lönar sig att skaffa. Stämningen var god, särskilt då man fick veta att avgifterna kan bli lägre. Med insamling av bioavfall minskar mängden brännbart avfall.

- Upp till en tredjedel av det brännbara avfallet i dag är bioavfall, så man kan spara pengar om man effektivt samlar in bioavfall. De totala kostnaderna minskar.

Av de drygt 410 000 personer som bor i Sydvästra Finlands Avfallsservices område är det mer än 170 000 som berörs. För tillfället tar man emot bioavfall främst från storkök och på Kimitoön och i Salonejden också från bostadsfastigheter med minst fem bostäder.