Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Unga flyttar in på servicehus för äldre

Från 2015
Uppdaterad 06.04.2016 13:50.
Brandbackens servicecenter
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Unga som vill umgås med äldre kan nu ansöka om en billig etta i ett servicehus på Degerö. Hyran är 250 euro i månaden och några timmar umgänge i veckan.

Unga har ofta kvar en idealism som gör att de vill hjälpa andra människor i alla åldrar.

Miki Mielonen, projektchef vid Helsingfors ungdomscentral

Unga under 25 år kan få hyra en bostad på 23 kvadratmeter i servicehuset Rudolf. Förutom månadshyran på 250 euro förbinder sig de unga hyresgästerna till att umgås med åldringarna på servicehuset 3-5 timmar i veckan.

Det är fråga om alldeles vanligt umgänge, som att ta en promenad eller spela kort tillsammans.

- Unga har ofta kvar en idealism som gör att de vill hjälpa andra människor i alla åldrar. Därför vet vi, och det ser vi redan, att det här kommer att väcka intresse, säger projektchef Miki Mielonen på Helsingfors ungdomscentral.

Både ungdomar och äldre har visat intresse

Ungdomscentralen hoppas att alldeles vanliga unga ska söka en bostad i servicehuset. 13 unga har redan ansökt om en bostad. Ansökningstiden tar slut den 8.12. Sedan väljs 3 unga ut som får bo i lägenheterna på servicehuset. De ska flytta in i januari 2016.

- Målsättningen med det här projektet är att människor i olika ålder ska mötas och förstå varandra bättre. Många äldre är ensamma, säger Miki Mielonen.

Ungdomscentralen har också hittat flera äldre personer som vill att en ung människa ska flytta in i deras hem.

Uthyrningen av de tre bostäderna i servicehuset på Degerö är en del av projektet Oman muotoinen koti på svenska ungefär Ett hem som ser ut som ägaren. Helsingfors stad ansvarar för projektet, som fått pengar från Europeiska socialfonden. Y-stiftelsen och ungdomsbostadsförbundet är också samarbetspartners.