Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Visst skrattar också tyskar

Från 2015
Uppdaterad 28.11.2015 18:33.
Hälsningar från korren

Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom gör ett försök att spräcka myten om den humorlöse tysken.

Tyskar har ingen humor. Det här är ett påstående som stör mig lika mycket varje gång jag hör det. Jag vet inte om det är fel på mig eller på många av er andra, men jag tycker i alla fall att tysk humor kan vara hur bra som helst.

Eller ja, förstås finns det de här verkliga stolpskotten till lördagsunderhållning på TV som till och med amerikanska kändisar senare gör sina egna skämt om i hemlandet, men att klassa tysk humor som allt igenom dålig går jag aldrig med på.

Ta den politiska satiren. Den är oftast betydligt fränare och fräckare än den i till exempel Finland. De bästa exemplen är i mitt tycke heute-show och satirtidningen Titanic.

Den tyska stand up-komiken genomlever en regelrätt boom just nu och här hittar man otroligt många pärlor. Jag kan rekommendera att stifta bekantskap med stand up-komiker som Carolin Kebekus, Dieter Nuhr och Serdar Somuncu.

Men det finns förstås flera orsaker till att man i utlandet är av åsikten att det roligaste tysken kan tänka sig är att tömma hotellets frukostbuffé, jaga lågpriser på Aldi och sortera sina sopor.

På grund av språket är tysk humor ingen exportprodukt. Den tyska humorn har ändå språkligt sett ett stort marknadsområde och på så sätt kan man också vända sig inåt.

Lösningen att dubba utländsk TV-humor till tyska är i mitt tycke inte heller någon bra reklam. Serier som på originalspråket är nästan kissapåsigroliga blir dubbade till tyska bara så ofantligt dåliga.

Britterna och de humorlösa tyskarna

En del av förklaringen till tyskarnas påstådda humorlöshet kan man hitta utomlands, närmare bestämt på de brittiska öarna.Som en del av britternas och speciellt engelsmännens komplexa, ibland till och med bisarra relation till Tyskland, tyskar och tyskhet tycks tyskarnas humorlöshet under årens lopp blivit något av en fördom gjuten i sten.

Den brittiska bilden av den auktoritetstroende och humorlöse tysken kom till redan i slutet av 1800-talet och den finns kvar än idag, skriver historikern John Ramsden i den omdiskuterade boken Don't Mention the War.

Så när vi som utlänningar tar ställning till tysk humor och tyskars rolighet, så tror jag att det i de flesta fall inte sker utgående från vad vi själva tycker om den tyska humorn eller att vi ens skulle ha någon personlig relation till den.

Det vi i själva verket oftast förmedlar är en brittisk syn och fördom gällande tyskar och deras humor. Med handen på hjärtat. Har inte också du alltid tyckt att tyskar är lite humorlösa utan att du någonsin har tagit del av tysk humor? Var helt ärlig nu.

Den tyske komikern Henning Wehn har ändå gjort det till sitt livsuppdrag att övertyga britterna om den tyska komikens förträfflighet. Som självutnämnd tysk komediambassadör har han redan lyckats omvända många britter.

Humor på allvar

Tysk humor har ofta också en politisk dimension som kan vara svår att ta till sig om man inte känner till den politiska bakgrunden.

För en tid sen bläddrade jag i en intressant bok med titeln Ausgelacht (utskrattad). Den handlar om hur den tyska utrikesunderrättelsetjänsten BND tidigare samlade in östtyska vitsar för ha koll på stämningen bland folket i DDR.

Vid sidan av sina övriga uppgifter hade vissa agenter också en uttrycklig order att höra hur folket skämtade om politiker och parti. De insamlade vitsarna landade hos de högsta cheferna vid BND och förmedlades vidare till statsledningen i Västtyskland.

Jag har ingen avsikt att omvända någon när det gäller tysk humor, men jag kan inte låta bli att ta några exempel från den här boken.

Alltså.

• Vad är det för skillnad mellan DDR och en fabrikshall? I en fabrikshall är flyktvägarna utmarkerade.

• Vad är porr i DDR? Nakna butikshyllor.

• Den nya Trabanten ska utrustas med två avgasrör, så att man också kan använda den som skottkärra.

• Varför är citronen så sur? Det var den enda sydfrukten som måste till DDR.

• Vad är socialistisk glömska? När man står utanför en butik med en tom inköpskorg och inte kan komma ihåg om man redan har varit och handlat eller inte.

• Vad händer då en öken blir socialistisk? För en längre tid ingenting, men efter det blir det knappt om sand.

• Vad är bättre, socialism eller sex? Socialism, då stönar man längre.

Roligt eller inte, bedöm själv. Jag skrattade mig i alla fall genom hela boken.

Diskussion om artikeln