Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne vill ha skatt på Sipiläs förmögenhet

Uppdaterad 24.11.2015 13:31.
Antti Rinne bland medborgare i Hangö
Bildtext SDP:s ordförande Antti Rinne på besök i Hangö.

SDP föreslår en rad åtgärder för att få upp sysselsättningen. En del av dem är helt nya. I sin skuggbudget vill partiet också bredda skattebasen och skärpa skatterna för de rika för att slippa regeringens sparåtgärder.

Riksdagen debatterar på onsdag oppositionspartiernas alternativ till regeringens budgetförslag för nästa år.

Liksom de övriga oppositionspartierna vill också SDP backa regeringens nedskärningar i bland annat utbildningen och social- och hälsovårdssektorn. Men eftersom partiet, liksom regeringen, är ute efter att balansera ekonomin måste pengarna tas in på något annat sätt.

Löneexperiment i småföretag

Grundtanken i skuggbudgeten är att få i gång ekonomin och mera pengar i statskassan genom bättre sysselsättning. Då behövs nya metoder.

SDP kritiserar regeringen i synnerhet för att den strukturella arbetslösheten tillåtits öka.

- Det finns redan över 100000 långtidsarbetslösa och erfarenheterna från 90-talets depression visar att det är svårt att få ned antalet ens i ekonomiskt goda tider, säger partiet.

För att få ned arbetslösheten föreslår SDP bland annat kostnadslättnader för små och medelstora exportföretag och ett experiment där småföretagare kan dra av lönen för sin första anställda från det beskattningsbara resultatet. Avdraget skulle göras i ett år och vara högst 20000 euro.

Sysselsättningssedel

De som är utan jobb kunde också efter sex månaders arbetslöshet omvandla sitt stöd till en så kallad sysselsättningssedel. Den skulle ges till den arbetsgivare som är redo att ge jobb.

Kommunerna föreslås dessutom ta över skötseln av långtidsarbetslösheten helt och hållet. Nu har de en rad förpliktelser men befogenheterna och resurserna finns på annat håll och det ger ineffektivitet.

Skatt på Sipiläs förmögenhet

För att öka inkomsterna vill SDP bland annat bredda skattebasen.

Till exempel föreslås en särskild skatt på värdepapper som har placerats med så kallade kapitalisationsavtal. Handeln med de här värdepappren är i dag skattefri men SDP vill införa den svenska modellen där den årliga minimiavkastningen beskattas.

Värdet av privatpersoners kapitalisationsavtal är i dag över 9 miljarder euro. Statsminister Juha Sipilä är en av dem som har sin förmögenhet placerad just så här.

Högre arvs- och kapitalskatt

Socialdemokraterna vill också införa en skatt för finansieringsbranschen. En motsvarande finns redan i Danmark och bereds i Sverige.

Arvsskatten skulle i partiets skuggbudget höjas med 2 procentenheter för arv på mer än en miljon och kapitalskatten och inkomstbeskattningen för höginkomsttagare skärpas.