Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Samstämmiga utrikesministrar träffades

Från 2015
Uppdaterad 24.11.2015 17:19.
Utrikesministrarna Margot Wallström, Sverige och kollegan från Finland, Timo Soini
Bild: Antti-Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Utrikesminister Timo Soini och Sveriges utrikesminister Margot Wallström träffades för samtal i Helsingfors i dag.

Det är första gången som Soini tog emot sin svenska kollega. Ministrarna har diskuterat på tu man hand endast en gång tidigare, det skedde i somras.

Situationen som har uppstått mellan Turkiet och Ryssland efter nedskjutningen av det ryska planet är mycket oroande, säger Svergies och Finlands utrikesministrar.

Då olika aktörer verkar i samma område utan ordentlig koordination kan det hända någonting allvarligt, så som nu, sa Timo Soini.

Samstämmiga ministrar

Det är två mycket samstämmiga utrikesministrar som uppträder på UM:s extremt korta presskonferens.De svala relationerna som präglade utrikesministrarnas första träff i Stockholm syns inte alls nu.

Timo Soini betonar att Finland backar upp Sveriges ambitioner på medlemskap i FN:s säkerhetsråd och Margot Wallström betonar att det är tryggt att ha en pålitlig granne som Finland.

Trots pågående flyktingkris och terrorhoten runt om i Europa är utrymmet för frågor på den gemensamma presskonferensen ytterst begränsat vilket är anmärkningsvärt mot bakgrunden av den senaste tidens händelser

Bägge utrikesministrarna uttrycker beredskap att ställa upp för Frankrike i kampen mot terrorismen. Man utreder nu om man kan bistå Frankrikes operationer i Mali.

Gemensam flyktingpolitik

Wallström och Soini efterlyser en gemensam nordisk flyktingpolitik, riktlinjerna ska dras upp på ett gemensamt nordiskt utrikesministermöte.

Margot Wallström betonar att Sverige tagit väldigt många minderåriga barn bland de asylsökande. Nästan en tredjedel av alla ensamkommande asylsökande barn har sökt asyl i Sverige.

- EU-länderna har ett gemensamt ansvar för att de här barnen får en god start i livet. Vi klarar inte av det på egen hand.

Det svenska migrationsverket räknar med att sammanlagt 190 000 asylsökande kommer till Sverige bara i år.

Utrikesministrarna höll sig strikt till protokollet och koncentrerade sig närmast på att utbyta artighetsfraser inbördes. Klart är i alla fall att relationerna mellan Finland och Sverige vilar på en solid bas, också i fråga om utrikesministrarna.

Ministrarna har hittills profilerat sig mycket olika i fråga om asylsökande som tar sig till Norden.

Soini kritiserade Sverige tidigare i höst för att man lät asylsökande passera utan registrering, vilket ledde till att många asylsökande anlände till Finland. Wallström har kritiserat Finland för att ha glömt bort sin egen historia med krigsbarn.

Diskussion om artikeln