Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ditt hjärta kan brista

Från 2015
brustet hjärta

Kan allting gå itu? Kan hjärtat gå i tusen bitar? Vid akut stress kan det faktiskt hända att hjärtat tvingas att pumpa mer än det klarar av, och då kan man dö av ett brustet hjärta.

Ibland är man väldigt, väldigt ledsen och det kan göra så ont att det känns som om hjärtat brister. Känner man en akut, stor smärta i bröstet ska man faktiskt inte heller vifta bort det som hjärtesorg - hjärtat kan faktiskt gå sönder.

Det finns en sjukdom som till symptomen liknar hjärtinfarkt, men som egentligen är något annat. Det heter Takotsubo-syndrom och kallas också brustet hjärta. Magnus Lindroos är kardiolog, alltså specialläkare i hjärtsjukdomar, och han berättar att man tidigare diagnostiserade Takotsubo som hjärtinfarkt.

- Riktigt alla med hjärtinfarkt hade ändå inte förträngningar och blockeringar i sina kranskärl, trots att sjukdomsbilden annars påminde om hjärtinfarkt. När man fotograferade hjärtmuskelns vänstra kammare hade den en egendomlig form Den var ampullformad eller flaskformad.

Formen påminner om ett redskap som japanerna använt för att fånga bläckfisk, som heter takotsubo. Syndromet upptäcktes av japanerna redan på 90-talet, men först vid millennieskiftet då man började göra kranskärnsröntgen vid akut hjärtinfarkt i Finland, upptäckte man Takotsubo-syndromet också i vår del av världen.

Mer än hjärtat klara av

Vid akut smärta i bröstet kan det alltså handla om hjärtinfarkt, men också Takotsubo. Och det är livsfarligt.

- I princip är det sant att man kan dö av brustet hjärta. Det är inget man ska vara orolig för i de vardagliga sorger och bedrövelser som en människa kan råka ut för. Men i extremfall förefaller det vara möjligt, säger Lindroos.

Syndromet orsakas av akut stress, alltså något psykiskt som sätter igång en fysisk reaktion i hjärtat.

- När man frågade patienterna [med Takotsubo] blev det klart att de ofta varit med om något väldigt otrevligt. Jag minns flera kvinnor som var nyblivna änkor, vars partner dött inte sällan av en hjärtsjukdom, som själva kom in med en sådan här sjukdomsbild. Då började vi fundera att det kanske är den extrema stressen som gjort att hjärtat brustit - som man säger, det brister ju inte.

Det som händer är istället att den vänstra hjärtkammaren får en konstig form, inte att kranskärlen i hjärtat skulle vara blockerade som vid en infarkt. Kärlen är ofta alldeles normala och friska vid Takotsubo.

- I den del studier har man mätt att det finns väldigt höga halter av stresshormon i blodet hos de här patienterna. Man tror att det är en akut stressreaktion som tvingar hjärtat att pumpa mer än det klarar av. Då reagerar det som om syreförbrukningen inte skulle vara tillräcklig, det vill säga som vid hjärtinfarkt.

Medicin mot brustna hjärtan

De ungefär 50 stycken patienter som Magnus Lindroos kommit i kontakt med har ofta varit över 50 år gamla, och lite oftare kvinnor än män. Men det är fullt möjligt att drabbas av Takotsubo också som ung.

- Är man ung och har hjärtesorg är det nog inte särskilt sannolikt. Men grundproblemet är att när folk har ont i bröstet förstår de inte att komma till sjukhus, så jag säger ganska kategoriskt att har man ont i bröstet ska man kolla med ett sjukhus eller en läkare.

Om man känner att man har väldigt ont i hjärtat, ska man alltså alltid söka hjälp. Oberoende av ålder kan man få ont också av andra orsaker, och enligt Lindroos lär man sig så småningom om man hör till en grupp som ibland har ont utan att det är farligt. Huvudregeln är dock att vid ont i bröstet ska man till sjukhus.

- Man behöver definitivt medicinering då. Har man ont och mår dåligt måste man ju i varje fall kolla att man inte har något som måste åtgärdas.

De flesta som har Takotsubo-syndrom blir helt återställda på bara ett par dagar. Då man kommer till sjukhus får man medicinering som motverkar adrenalinets stressreaktion i hjärtat.

Kropp och själ hänger ihop

Det finns mycket berättelser om människor som får väldigt dåliga nyheter och sedan bara dör. Enligt Magnus Lindroos är den stora frågan just vad som händer med dem som aldrig kommer till sjukhuset.

- Det finns säkert också fall då folk dör i krig utan att bli konkret träffade. Det vet vi inte, men det hör till medicinens intressantaste gåtor.

Forskningen går hela tiden framåt och man lär sig mer om fenomen som man tidigare har trott att är något helt annat.

- När jag var ung brukade gammalt folk tala om hjärtslag - någon blev skrämd, sjuk och hjärtat klarade inte av det. Det förekommer också vid andra sjukdomar, om man är extremt stressad av någon annan orsak och ligger på intensivavdelning och måste få adrenalinliknande ämnen för att hållas vid liv. Då kan man också drabbas av det här, berättar Lindroos.

Det som läkare lärt sig av Takotsubo-syndromet är att något psykiskt verkligen kan sätta igång en akut fysisk sjukdom.

- Det här är en väldigt intressant indikation på att kropp och själ hänger ihop lite mer än vi trott.