Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Den moderna hjälten är mänsklig

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Katniss Everdeen ur Hungerspelen
Bildtext Katniss Everdeen är en hjälte i modern tappning.
Bild: Murray Close

Den kvinnliga hjälten har fått ett uppsving i Hollywood. Vi listar de nya kämparna.

Hjältekulturen har länge dominerats av vita män, och då en hjälte är kvinna tillskrivs hon ofta antingen typiskt manliga drag eller porträtteras som en sexsymbol. Hon gör utmananade koreografier i sin strama latexdräkt som framhäver den strömlinjeformade kroppen, alternativt är hon ett oskuldsfullt väsen som andas moder jord. Dessutom är hon ofta i en lam biroll som hjältemannens sidekick.

Men nu tycks trenden vända. Den kvinnliga hjälten har fått ett uppsving i Hollywood. Hon är stark, hon är självständig och hon definieras av mänsklighet snarare än av traditionellt kvinnliga attribut.

Vi listar de nya hjältarna.

Den godhjärtade krigskämpen: Katniss Everdeen

Katniss Everdeen ur Hungerspelen är hjältens arketyp men utan egentlig motsvarighet i tidigare popkultur. Med glöd i blicken kämpar hon för en bättre värld. Inte för att hon vill, utan för att hon måste.

Hon är stark, hon är självständig och hon definieras av mänsklighet snarare än av traditionellt kvinnliga attribut.

Här zoomas det inte in på några erogena zoner - ovanligt när hjälterollen spelas av en kvinna. Katniss klär på sig festblåsan bara när hon måste och hennes utseende lyfts inte upp som ett självändamål i filmen.

Det maskulina och det feminina flyter ihop i Katniss, men framför allt är hon en karaktär som gör sitt allt för att vara fri en värld där möjligheterna att vara det är väldigt begränsade, skriver Nyt-liite.

Jennifer Lawrence som spelar rollen är Hollywoods älskling: uttalat feministisk och alltid rakt på sak. För många symboliserar hon den nya generationens hjälte i skepnad av Katniss Everdeen, men också som sitt skådespelarjag.

Antihjälten: Jessica Jones

Huvudpersonen i den omtalade nya serien av Marvel, Jessica Jones, är ingen inställsam typ. Hon är en typisk antihjälte: struntar blankt i samhällets normer och dammiga glansbilder om hur en kvinna förväntas bete sig.

Hon dricker på ett sätt som på film ofta koppals till machokultur eller manligt förfall. Hon gör sig inte till, hon stjäl, hon har inga vänner. Dessutom lider denna moderna superhjälte av posttraumatisk stress och har sex med vem hon vill.

Hon är komplicerad och sårbar, ofullständig och mänsklig. Inte helt olik Lisbeth Salander i sin kompromisslöshet.

Hennes superkrafter är imponerande: hon kan utan större möda lyfta en bil från marken och hon hoppar så högt att hon nästan flyger. Ändå används dessa krafter sparsamt i serien.

En superhjälte för generationen Girls, som The Guardian uttrycker det.

Prinsessa i feministtappning: Elsa ur Frost

Let it go: vem har inte lyssnat på den på högsta volym när självförtroendet behöver en liten puff i rätt riktning? Jag är stark, jag är själv, jag kan, sjunger Elsa medan hon skuttar allt högre upp i luftslottet som visar sig vara verkligt.

Publiken som vant sig med kvinnan som harmlös bifigur röt till: ska min lilla pojke se på detta? Mönstret i barn- och ungdomsfilm har smått generaliserat varit att pojkarna ser på filmer om pojkar medan flickor ser på filmer om pojkar, och flickor.

Samtidigt jublar feministerna: äntligen en egen, identitetssökande Disneyprinsessa som varken gifter sig på slutet eller definieras av prinsens kärkek. Hon är ingen överpresterare men krossar samtidigt glastak.

Hon hyllas för att för den animerade kvinnliga huvudrollen göra vad Brokeback mountain gjorde för gaykillarna.

Elsa växte, som många unga kvinnor i dag, upp med att se sina styrkor som svagheter, skriver The Feminist Wire i en analys. Här är den målmedvetna igen översittare, den smarta ingen besserwisser. Och att vara osäker är helt okej.

Låt gå att Elsa till det yttre är en stereotypisk prinsessa, i stort sett hyllas hon ändå för att för den animerade kvinnliga huvudrollen göra vad Brokeback mountain gjorde för gaykillarna.