Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vörå skjuter till mer pengar för skolor

Från 2015
Centrum i Vörå.
Bildtext Vörå kommun. Arkivbild.
Bild: YLE/ Luzilla Backa

Bildningen får kosta drygt 150 000 euro mer i Vörå än det var tänkt. Det har kommunstyrelsen bestämt. Därmed är hotet mot Rejpelt skola undanröjt.

Kommunstyrelsen i Vörå hade möte på måndag kväll. En av punkterna som avhandlades var den svenska bildningsnämndens önskan om att få avvika från ramarna för nästa år.

Ramen låg på 10,2 miljoner euro, men nämnden har inte nått ned till den nivån. I stället låg budgetförslaget 300 000 euro högre än så i ett första skede.

För att komma ned till rätt nivå föreslog nämnden bland annat att Rejpelt skola skulle läggas ned. Det skulle på årsbasis ge inbesparingar på 136 000 euro på årsbasis.

Kommunstyrelsen enig

Med hjälp av ytterligare fyra åtgärder skulle svenska bildningsnämnden nästan kunna uppnå ramen. Men stängningen av Rejpelt skola omfattades inte av nämnden som i stället gick till kommunstyrelsen med ett äskande om tilläggsmedel på 159 100 euro.

Kommunstyrelsen var enig, berättar kommundirektör Mikko Ollikainen.

- Man godkände att svenska bildningsnämnden avviker från budgetramen, säger han.

Mikko Ollikainen, ny kommundirektör i Vörå.
Bildtext Mikko Ollikainen
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Kommundirektören pappaledig

Dessutom godkände kommunstyrelsen Mikko Ollikainens begäran om föräldraledigt. Ollikainen har fått en son för fem veckor sedan.

Han går på ledigt före jul och återkommer till jobbet i mitten av januari.